Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Da li darivanje krvi može zamjeniti hidžamu?

Da li darivanje krvi može zamjeniti hidžamu?

Nafi r.a., prenosi od Allahovog poslanika, s.a.v.s., da je rekao: “Ko uradi hidžamu dobiće u njoj bereket od Allaha.” (Hakim 4/211)

 Mnogi porede hidžamu sa darivanjem krvi i čak smatraju tu metodu korisnijom, što nije uopće tačno.

Darivanjem krvi dolazi do ispuštanja samo određenih supstanci iz krvi i ta krv dolazi iz većeg krvnog suda (npr. vene na ruci), a ne s površinskog dijela kože gdje se nalaze toksini. Donirana krv, preradom odlazi drugom čovjeku, a krv od hidžame je bolje da je ni mi nemamo, a kamoli da je darujemo nekome.

Hidžamom se UZBUNJUJU određeni dijelovi na koži. UZBUNJIVANJE znači kad nam se na tijelu desi bilo kakva ogrebotina, povreda ili porezotina, dolazi do uzbunjivanja imunološkog sistema. Pod tim se podrazumijeva povećana proizvodnja leukocita (bijelih krvnih zrnaca) čime se jača (povećava) imunitet. Kad se desi bilo kakav pritisak na organizam, imunološki sistem se budi i pomaže organizmu da se odbrani. Postoje prirodni i vještački pritisci. Prirodni je poznat kod trudnica, njihov imunološki sistem uzrokuje povećanu proizvodnju leukocita. Vještački pritisci su sve povrede koje se dese na određenim dijelovima kože, što dovodi do istog rezultata. To se dešava prilikom hidžame, to je ono što organizmu pomaže i omogućaca da se brani.

Inače, ljudsko tijelo neprestano proizvodi crvena krvna zrnca usljed čega dolazi do njihovog povećavanja i upravo hidžama radi na postizanju ravnoteže u krvi, odnosno izbacivanju nepoželjne krvi iz ljudskog tijela.

Allahov Poslanik s.a.v.s je rekao: “Zaista je hidžama najidealniji (lijek) kojim se liječite.“(Buhari)

U Ebu Davudovoj zbirci hadisa, slično obraćanje prenio je Ebu Hurejre, a to je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem jednom dodao: “To je lijek za svaku bolest” – misleći na svaku bolest uzrokovanu povećanim dotokom krvi u organ ili tkivo ili (uzrokovanu) kongestijom krvi. Koristi hidžame su mnogobrojne, a savremena medicina je potvrdila da hidžama (cupping) predstavlja svojevrsni periodični proces pregleda krvi, a što dovodi do aktiviranja ćelija i uklanjanja nakupljenih toksina.

Kasnija praksa Poslanika s.a.v.s. nas praktično uči vremenu, načinu i potrebi činjenja hidžame pa se tako prenosi od Ibn Abasa r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

„Liječenje je u tri stvari: hidžama, zarezivanje kože u kupicu, pijenju sirupa od meda i kauterizaciji vatrom, a ja sam svome ummetu zabranio kauterizaciju“ (Buhari).

 

Priredio: SALIH HODŽIĆ

Prijavite se i isprobajte hidžamu:

Hidžama Za Muškarce

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top