Vijesti iz zemljeZdravlje

Sarajevo domaćin evropske konferencije o univerzalnoj standardizaciji prakticiranja hidžame

Evropska konferencija o hidžami, koja će 21. maja ove godine biti održana u Sarajevu pod nazivom “Univerzalna standardizacija prakticiranja hidžame”, okupit će medicinske stručnjake, doktore i profesore s medicinskih univerziteta iz regije, Evrope i Azije koji će pružiti medicinske stručne radove o efikasnosti hidžame.

Prvi evropski simpozij o hidžami održan je prije 16 godina, a učesnici su, postavljajući naučne temelje hidžame, široj akademskoj javnosti prezentirali zdravstvene aspekte koje hidžama ima za preventivu i očuvanje zdravlja.

Kao specijalista neurohirurgije, dr. Merim Omerhodžić se proteklih 16 godina posvetio afirmaciji i popularizaciji te medicinske metode zasnovane na tradiciji Muhammeda a.s., radeći je na tradicionalni način, ali po svim savremenim medicinskim uzusima.

Održao je niz predavanja u evropskim i blisko-istočnim državama, a baza pacijenata je svojevrstan naučni dokaz o efikasnosti te medicinske metode.

– Sa medicinskim profesionalcima smo približili tu metodu kao efikasnu i učinkovitu, a širenjem interesa za hidžamom, u svim dijelovima svijeta smo počeli objavljivati naučne radove koji su dokazali njenu učinkovitost – kazao je Omerhodžić u izjavi za Fenu.

Doktori koji je prakticiraju i naučnici koji se bave izučavanjem djelovanja hidžame na ljudski organizam udružili su se, razmjenjivali iskustva te su 2021. godine osnovali Međunarodno udruženje za izučavanje hidžame, čiji je suosnivač i dr. Omerhodžić zajedno sa univerzitetskim profesorima medicinskih fakulteta iz Egipta, Saudijske Arabije, Turske i Velike Britanije.

– Cilj grupe je popularizacija i standardizacija metode, objavljivanje naučnih studija o hidžami, te organiziranje kvalitetne edukacije doktora medicine – naveo je on.

Napomenuo je da hidžama nikada nije prestala biti medicinska metoda, samo je jedno vrijeme bila zapostavljena. U enciklopediji Jugoslovenske akademije nauke i umjetnosti, 1970-tih godina, hidžama se spominje kao medicinska metoda, lokalno puštanje krvi, gdje su opisani načini izvođenja, indikacije.

Stoga je radna grupa Međunarodnog udruženja za izučavanje hidžame odlučila da organizuje međunarodni naučni skup, a vrhunski stručnjaci su izrazili želju da taj događaj bude organiziran u Sarajevu.

Omerhodžić navodi da je Svjetska zdravstvena organizacija 1978. godine pozvala države članice da obrate pažnju na tradicionalne medicinske sisteme, kako ne bi ogromno znanje koje su ljudi stekli, propalo.

Zatraženo je da se naprave naučne studije i da se analiziraju, kako bi se dokazala efikasnost, a to bi ušlo u suvremeni medicinski način liječenja, a opet, time bi se omogućilo zdravlje za sve. Svjetska zdravstvena organizacija je radila desetogodišnje programe razvoja tradicionalne medicine.

Po definiciji, tradicionalna medicina je ono što se u određenom području radilo vjekovima, komplementarna medicina je ono što se radilo dugo vremena na drugim područjima a što je dokazano efikasno, kao što je, naprimjer, akupunktura kineska tradicionalna medicina koja je od WHO-a prihvaćena 1970-tih godina.

– Hidžama je naša metoda i na naučnoj konferenciji 21. maja će profesori sa univerziteta medicinskih nauka Suleyman Ersoy iz Turske, Mohamed Reda Awad i Mohamed Youssef Seleem iz Egipta, Hussein Nag Pain Ujedinjenog Kraljevstva, te profesori iz Saudijske Arabije, država regije i BiH, pružiti medicinski dokazane stručne radove o efikasnosti te metode – zaključio je Omerhodžić.

Organizator 2. Evropske konferencije o hidžami, koja će biti održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je Udruženja Zdravlje Bosne i International Group for Studying Hijama uz suorganizaciju Udruženja Integrativne medicine u BiH.

Tokom trajanja naučnog skupa, od 21. do 23. maja bit će organizirana i edukacija za doktore medicine.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button