Ekonomija

Cazinski med od kestena upisan u registar svjetskog instituta

Cazinski med od kestena upisan je u Registar Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo.

Kestenov med Cazinske krajine zvanično je registrovan u Međunarodnom sistemu oznaka u Lisabonu, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Predsjednik Udruženja „Kesten“ iz Cazina Hazim Hodžić poručuje da je ovo važan iskorak za pčelare toga kraja te pojašnjava da se ovim priznanjem otvaraju nove prilike za izvoz i značajniju prepoznatljivost cazinskog meda.

Med od kestena porijeklom iz Cazinske krajine razlikuje se od svih drugih vrsta meda iz okolnih područja šire regije. Razlog je što u vrijeme cvjetanja kestena, u prirodi nema ničeg, osim kestenovog cvijeta, što bi privuklo pažnju pčela jer svo drugo bilje već ranije prođe fazu cvjetanja.

“Cazinski pčelari, organizovani u udruženje „Kesten“, prije gotovo petnaest godina su prvi pokrenuli proceduru za brendiranje kestenovog meda na nivou Bosne i Hercegovine, što je bio preduslov za pokretanje procedure za upis u Registar Međunarodnog sistema oznaka u Lisabonu, institucije koja je sastavni dio Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo u Ženevi”, ističe predsjednik udruženja Hodžić.

Da bi pčelar postao ovlašćeni korisnik vinjete „imena porijekla“, treba biti registrovan u Institutu, a zatim ispuniti sve uvjete koje propisuje Pravilnik o postupku za priznanje oznake porijekla, imena porijekla i geografske oznake. Registracija košta 200 KM po pčelaru i mora se obnavljati svake tri godine.

“Brendiranjem nekog proizvoda postiže se i njegova veća potražnja, lakši pristup tržištu, a samim tim i veća prodajna cijena. Prednosti su i za državu i lokalnu zajednicu kroz promovisanje lokalne kulture i tradicije te razvoj turizma. Zahvaljujući oznaci Imena porijekla, cazinski kestenov med je postao prepoznatljiv i sve više tražen na tržištu meda kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu”, kaže Hodžić.

Cvijet kestena ili kestenova resa je izdašna polenska i nektarska paša za pčele. Prema pravilniku o medu, da bi se med deklarisao kao kestenov, treba da sadrži minimalno 85 posto polenovih zrnaca kestena.

” Rezultati analiza za naš med pokazuju da on sadrži od 96 posto do 98 posto polenovih zrnaca kestena, što je izvanredna čistoća i uniflornost meda od kestena Cazinske krajine”, zaključuje Hodžić.

Biznisinfo

Povezani članci

Back to top button