UmjetnostVijesti iz zemlje

“Zašto ropstvo? Zarobljena žena” i “Očevi i sinovi” pobjednici prvog AJB DOC-a

 U Sarajevu je u utorak dodjelom nagrada svečano zatvoren prvi Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC, javlja Anadolu Agency (AA).

Filmovi “Zašto ropstvo? Zarobljena žena” autorice Bernadett Tuza-Ritter i “Očevi i sinovi” Talala Derkija dobitnici su AJB DOC Main Award (nagrade za najbolji film takmičarske selekcije).

  Oba filma “razotkrivaju neugodnu istinu o veoma kompleksnom svijetu i svaki se bavi veoma zahtjevnom materijom mjerenom intimnom uključenošću gledaoca u proživljeno iskustvo protagonista”, navodi se u obrazloženju.

Film “Posao u Rusiji” autora Petera Horkya dodijeljeno je posebno priznanje uz obrazloženje da “film govori o svijetu, o istočnoj Evropi specijalno, noseći se s problemima historijskog naslijeđa i društvenih promjena na kreativan, angažovan i veoma human način”.

Film “Unuk” srbijanskog autora Aleksandra Reljića dobitnik je AJB program Award (nagrada programskog žirija Al Jazeera Balkansa).

Audience Award (nagrada publike) dodijeljena je filmu “Sve sa voljom” autorice Nerme Emrić.

Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Media Network, obraćanjem je zatvorio prvi Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC, čestitajući organizatorima na uspjehu i velikom postignuću.

“Drago mi je da sam ovdje s vama. Čestitam cijelom timu Al Jazeere Balkans. Mogu kazati da je ovaj festival zaista već sada veliki. Osjećao sam se ispunjenim i presretnim dok sam gledao filmove. Kvalitet selekcije je bio odličan. Uradili su dobar posao. Želim čestitati i članovima žirija. Hvala i publici, posebno djeci koju sam vidio ovdje. To mi daje optimizam u vezi s dokumentarnim filmom AJB DOC. Ovom vrstom festivala može se mnogo toga promijeniti. I posljednje, ovo nije ceremonija zatvaranja nego naša ceremonija otvaranja festivala za narednu godinu”, kazao je Nouh prisutnima.

Organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC kazali su da su zadovoljni odjekom koji je festival napravio u javnosti, a pored velikog medijskog interesovanja za sve prikazane filmove navode i podatak da je u prosjeku, dnevno, projekcijama prisustvovalo više od 500 gledalaca.

Festival je organizirala televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavila je 15 dokumentarnih filmova (Izgubljeni ratnik, Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave, Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada, Kamo idemo?, Arkanovo nasljeđe: Srpska mafija, Unuk, Vidim crvene ljude, Posao u Rusiji, Očevi i sinovi, Hod po žici, Dva svijeta, Na ivici slobode, Djeca taoci sistema i Na kraju tame) namijenjenih televizijskom emitiranju.

U netakmičarskoj selekciji prikazani su najbolji naslovi s evropskih festivala i tri filma izabrana za prateći program AJB Prikazuje (Nestajanje, Sve sa voljom, Mali Princ).

U netakmičarskoj selekciji AJB DOC-a “Last Minute Cinema” predstavljeno je pet dokumentarnih filmova (Neoprošteni, Neželjena baština, Kada dođu svinje, Zvijer je još živa i Glasnije od oružja) koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim festivalima.

Novinska agencija Anadolu Agency (AA) jedan je od medijskih pokrovitelja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button