Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Budite voljni da učite od prijatelja i porodice

Budite voljni da učite od prijatelja i porodice

Jedno od najtužnijih zapažanja koje sam usmjerio na to kako nerado mnogi od nas uče od najbližih ljudi naših roditelja, supružnika, djece i prijatelja.

Umjesto da budemo otvoreni za učenje, zatvramo se od stida, straha, tvrdoglavosti ili ponosa. To je kao da kažemo sebi: „Već sam naučio sve što mogu (ili što želim naučiti) od ove osobe, nemam ništa drugo što mogu (trebam) naučiti.“

To je tužno, često, osobe najbliže nama nas najbolje poznaju. Oni su nekada sposobni vidjeti načine na koje djelujemo na samouništavajući način i mogu nam ponuditi veoma jednostavna rješenja.

Ako smo previše ponosni ili tvrdoglavi da učimo, gubimo na nekim divnim, jednostavnim načinima da poboljšamo svoje živote.

Pokušao sam ostati otvoren za prijedloge svojih prijatelja i porodice. Ustvari sam otišao toliko daleko da sam određene članove svoje porodice i nekoliko svojih prijatelja, pitao: „ Koje su moje slijepe tačke?“

Ne samo da ovo čini osobu koju pitate da se osjeća traženom i posebnom, već na kraju dobijate neke sjajne savjete. To je tako jednostavna prečica za rast, ali je gotovo niko ne koristi. Sve što treba jeste malo hrabrosti i poniznosti, i sposobnosti da se oslobodite svog ega. Ovo je posebno istinito ako imate naviku da ignorišete prijedloge, i da ih uzimate kao kritiku, ili ugađate određenim članovima svoje porodice. Zamislite koliko će oni biti šokirani kada, iskreno od njih zatražite savjet.

Izaberite nešto za šta mislite da je osoba koju pitate kvalifikovana da odgovori. Na primjer, često tražim savjet od oca u vezi posla. Čak i ako mi se dogodi da mi ‘očita lekciju’, itekako vrijedi. Savjete koje mi daje obično me sačuvaju da ne učim nešto na teži način.

Izvor: ”Ne gubite živce zbog malih stvari” – dr. Ričard Karlson

Za Akos.ba sa engleskog prevela: Fahreta Vreva

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top