Dijaspora

Bošnjaci među prvima osnovali muslimansku zajednicu u Čikagu

Prvi Bošnjaci su migrirali u Čikago krajem 19. stoljeća zajedno sa drugim južnoslavenskim narodima, uključujući Srbe, Hrvate, Slovence i Bugare. Prvi migranti iz Bosne i Hercegovine bili su većinom mladi nekvalifikovani radnici, koji su se doselili tragajući za boljim ekonomskim i finansijskim prilikama. Mnogi od njih su tražili posao u građevinskim kompanijama, rudnicima, radili su na izgradnji autoputeva, nebodera, i tunela za kompaniju Chicago Transit Authority (CTA). Bosanski Srbi i Hrvati pristupali su novonastalim zajednicama Srba i Hrvata na jugu Čikaga.  

 

Bošnjaci su među prvima počeli sa osnivanjem muslimanske zajednice u Čikagu. Oni su 1906. godine osnovali “Džemijetul Hajrije” (Dobrotvorno udruženje) u saveznoj državi Illionis, kako bi sačuvali i zaštitili vjersku i nacionalnu tradiciju, te pružali pomoć jedni drugima u slučaju smrti i bolesti. Organizacija se kasnije proširila, te su osnovane podružnice 1913. u gradu Gary (Indiana), 1916. Butte (Montana). Ova organizacija se smatra najstarijom muslimanskom organizacijom u Sjedinjenim Američkim državama.

 

Zajednica Bošnjaka dobila je novi priliv migranata poslije Drugog svjetskog rata, koji su bili raseljeni kao žrtve rata ili kao žrtve komunističkog režima. Novi val muslimanskih migranata iz Bosne i Hercegovine uključivao je mnoge sa visokim obrazovanjem, koji su bili prisiljeni da rade niskokvalificirane poslove kao taksisti, radnici u fabrikama, vozači ili portiri.

 

Početkom 1950-ih zajednica se proširila, te su Bošnjaci pozvali Kamila Avdića, istaknutog islamskog učenjaka, da bude prvi imam. Tokom njegovog obnašanja dužnosti imama u ovoj zajednici, osnovan je odbor za prikupljanje sredstava kako bi se sagradila prva džamija, koja je sagrađena i otvorena 1957. u Halsted ulici. Organizacija Džemijetul Hajrije 1968. godine je promijenila naziv u “Bosansko-američka kulturna aocijacija”, a početkom 1970-ih prikupljena su novčana sredstva za kupovinu zemljišta u Northbrooku kako bi se izgradila veća džamija zajedno sa kulturnim centrom. Islamski kulturni centar Čikaga postao je važan centar muslimanskih aktivnosti, koji je služio Bošnjacima, ali kasnije i svim ostalim muslimanima u metropoli Čikago.

 

Rat u BiH od 1992-1995. donio je novi i najveći val izbjeglica, tako je Čikago postao najtraženija destinacija za bosanske izbjeglice. Prema procjenama zajednice u gradu je naseljeno oko 40 000 Bosanaca. Zajednicu danas čine bosanski muslimani, katolici, pravoslavci, Jevreji i drugi pripadnici sa različitim kulturološkim pozadinama i porijeklima. Ova zajednica danas je smještena na sjeveru Čikaga između Lawrenca i Howarda, te Clarka i jezera.

 

Kao žrtve etničkog čišćenja, mnoge izbjeglice pate od post-traumatskog stresa, koji je posljedica jezivih iskustava proživljenih u koncentracionim logorima ili gubitka članova porodice. Ministarstvo socijalne i zdravstvene zaštite savezne države Illinois uz pomoć državnih i privatnih agencija osnovalo je 1994. godine Centar za bosanske izbjeglice kako bi pružali pomoć novopridošlim članovima. Centar je 1997. godine prerastao u neprofitabilnu organizaciju pod nazivom “Bosanskohercegovačko-američki društveni centar” i služi izbjeglicama s ciljem pružanja svih usluga u zajednici koje ukjlučuju obrazovne i porodične programe, kao i svajetovalište, te kulturne aktivnosti.

Autor: Asad Husain

Izvor: encyclopedia.chicagohistory.org
 

Prevod: Dženan Karac

Akos.bA

 

Povezani članci

Back to top button