Moj vrt

Boje u vrtu

Boje su dio našeg života. Svaki dan smo okruženi različitim bojama, koje imaju različite uticaje na nas. Kod određenih boja nam je ugodno, ali kod nekih boja nam je neugodno.
Pored oblika, i boje u vrtu imaju veliku važnost. U šumama i travnjacima dominira zelena boja, isto je u vrtu. Zelena boja je temelj svakog vrta osim malog atrijskog i dvorišnog vrta gdje je tlo pjeskovito ili popločano.

Živopisnost u vrtu postižemo sadnjom raznih cvjetnica sa cvjetovima različitih boja. U vrijeme cvatnje, možemo imati cvjetne grede u cijelosti u jednoj boji, koja djeluje snažno. Zajedno možemo saditi biljke s cvjećem u različitih bojama i tako napravimo šarene gredice koje se mijenjaju kroz godine.

Boje se u osnovi dijele na primarne i sekundarne boje. Primarne boje su čiste boje, koje se ne mogu dobiti miješanjem. To su žuta, crvena i plava. Miješanjem primarnih boja nastaju sekundarne boje: narančasta, zelena i ljubičasta. Lažne boje su bijela i crna. Miješanjem bijele sa primarnim i sekundarnim bojama dobijemo pastelne boje.

Prema učinaku kojeg imaju na ljude, djelimo boje na tople i hladne. Tople boje su prijatne i sadrže crvenu boju. Hladne boje sadrže plavu boju. Stvaraju osjećaj ugode, dubine i mira.

Na gredama sa jednogodišnjicama možemo birati boje svake godine. Također možemo eksperimentirati s različitim kombinacijama boja. Međutim, ako sadimo trajnice i grmlje, moramo boju planirati unaprijed.

Kada želimo imati cvjeće različitih boja, uvjek uzmimo u obzir bližnju okolinu. Boje cvjeća i lišća trebaju se slagaju sa bojom staza i ukrasnih elemenata. Na ulazu u dvorište i kuću upotrebimo biljke snažnijih boja. U malim vrtovima ne treba pretjerivati sa bojama, da ne napravimo kičast vrt.

Kada biramo biljke za gredice uvjek izaberemo osnovnu boju, koja će prevlađivati. Osnovnu boju dopunimo s drugim bojama.

Vrt tijekom cijele godine varira. Dobar vrtlar uspjeva tijekom godine održati vrt šarenim. Zbog toga skupa sadimo biljke koje cvjetaju u proljeću, ljeto i jesen.

Izvor:vrt-priroda.com

Povezani članci

Back to top button