Moj vrt

Ljetni radovi u vrtu

Sve poslove, a posebno zalijevanje povrća i cvijeća valja obaviti tokom jutra ili navečer. Radove u vrtu tokom ljeta mogu ometati i ljetne oluje, pljuskovi i grmljavina.

A naši povrtnjaci su u augustu puni povrća. Za berbu dospijevaju paradajz, paprike, patlidžani, krastavci, tikvice, dinje, lubenice, kukuruz šećerac, mahune, korabice, kupus, kelj, blitva, salata, mrkva, peršin, luk i drugo. Poslije berbe prazne gredice raščistite, prekopajte, pognojite i pripremite za kasnoljetnu sjetvu i sadnju. Izravno ili na posebnu gredicu za uzgoj presadnica, ovisno o načinu uzgoja pojedine kulture, posijte špinat, blitvu, rotkvice, bijelu repu, salatu, kinesko zelje, pak choi, luk srebrnjak i ozimi kelj, rukolu, kopar, peršin, a potkraj mjeseca, osobito u planinskim krajevima, možete posijati i grašak.

Posadite presadnice salate, endivije, radiča, kasne korabice, brokule, poriluka i luka kozjaka. Poslije sadnje sve presadnice dobro zalijte.

U augustu možete posijati i raž, pšenicu, zob, ječam, uljanu repicu, uljanu rotkvu i slične usjeve za zelenu gnojidbu, koji obogaćuju tlo humusom i popravljaju njegovu plodnost posebice u portnjaku koji je dugi niz godina gnojen samo mineralnim gnojivima. Predvečer povrće i cvijeće okopavajte i plijevite kako biste sačuvali vlagu u tlu i spriječili korove da procvatu i osjemene se. Dopustite li da sjemenke korova dozru, nećete ih se moći riješiti najmanje pet godina jer dugo ostaju klijavi. Ako u augustu vlada suša povrće i cvijeće po potrebi zalijevajte i malčirajte.

Začinsko i ljekovito bilje: timijan, kadulju, čubar, ljupčac, ružmarin, metvicu, matičnjak i slično, režite i sušite u hladu, pa spremite u tegle.

U voćnjaku u augustu beremo rane sorte jabuka i krušaka, a valjalo bi orezati višnje, ribiz, ogrozd, maline i kupine. Vrijeme je za zelenu rezidbu voćaka, posebice jabuka, jer se time održava uzgojni oblik voćki. U nasadu malina uklonite stare izdanke, a mlade prorijedite. Izdanke kupina vežite uz žicu i prema potrebi prorijedite ih i prikratite. Sve dvogodišnje izdanke koji su ove godine dali rod, te suhe, zakržljale i slomljene grane kupina valja orezati poslije berbe u razini tla. Ako planirate na jesen posaditi još koju voćku sada valja pripremiti tlo i iskopati jame za sadnju.

U ukrasnom dijelu vrta redovito uklanjajte ocvale cvjetove na ukrasnom grmlju, jednoljetnicama, trajnicama i ostalom cvijeću kako bi što dulje cvalo. Cvjetnjake redovito plijevite da se korov ne osjemeni i samozasije. Visoko cvijeće i penjačice vežite uz oslonac i prikratite ako su neuredne i ako se previše šire. Prema potrebi, ako živica bujno raste, ošišajte je, kao i crnogorično grmlje. Sredinom mjeseca možete saditi ljiljane, a kad minu ljetne vrućine može se početi sa sjetvom travnjaka i sadnjom crnogoričnoga drveća i grmlja, osobito onoga u posudama.

Prikupljajte zrelo sjeme jednogodišnjega cvijeća i spremite ga u posudice. Pregledajte kompostište pa ako niste prošloga mjeseca premokre otpatke prebacite kako bi se hrpa što brže prozračila i prosušila, osobito ako je neugodna mirisa i okružena rojevima mušica. Ako je presuha, kompostnu hrpu naprskajte pa je prebacite kako biste pomiješali suhe otpatke s površine s onima vlažnima sa dna hrpe. Time ćete gujavicama, kukcima i mikroorganizmima omogućili da što brže i bolje razgrade biljnu masu koja će se pretvoriti u kvalitetan kompost ugodna mirisa.

Tokom augusta ne zaboravite na biljke u posudama na balkonu, na terasi i u kući koje također valja redovito njegovati: redovito uklanjajte ocvale cvjetove pelargonija i ostalih cvjetnica, brišite prašinu s listova fikusa i sličnih biljka vlažnom spužvicom, zalijevajte i po potrebi prignojavajte tekućim gnojivima za ljepšu i obilniju cvatnju i rast. Sredinom augusta presadite u svježu zemlju za cvijeće člankoviti kaktus i ciklame i postupno pojačavajte njihovo zalijevanje.

Ako idete na godišnji odmor, pobrinite se da neko zalijeva vaše biljke u kući i da malo pripazi na vaš lijepi vrt dok vas nema.

staravrtlarica.blogspot.ba

Povezani članci

Back to top button