Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > BIMA i još jedna akcija u nizu

BIMA i još jedna akcija u nizu

Davno je rečeno da prava snaga čovjeka leži u nepokolebljivoj, spokojnoj težnji prema dobru koje čovjek određuje u svojim mislima, izražava u riječima i sprovodi u djelima. 

Da je to tako i ovaj put su nam pokazali „mali ljudi„ velikog srca.

Medicinska asocijacija BIMA u saradnji sa Fondacijom Muharem Berbić, Islamskom zajednicom BIH kao i Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo još jednom je svoju pomoć pružila onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Naime, u subotu, 14. maja održana je 80. akcija pružanja besplatne medicinske pomoći od strane članova Medicinske asocijacije BIMA. Upravo je Glamoč bio dobar odabir kao lokacija na kojoj je organizovana ova akcija. Nakon prethodnih akcija istog karaktera još jedna akcija potvrdila je ispravnost ovakvog djelovanja i dobrobit koju ovakav pristup donosi.

U akciji je ovaj put učestvovalo 49 ljudi među kojima su ljekari različitih specijalnosti, medicinske sestre i medicinski tehničari, studenti, volonteri, kao i veterinarska ekipa. Veliki doprinos u realizaciji ovog i prethodnih projekata pružile su i Općina Stari grad i Općina Centar, domovi zdravlja Kantona Sarajevo. Kao i svaki put i ovaj put je akcija bila praćena od strane medija, na čelu sa Hayat TV.

Okupljanje svih koji su bili dio ove akcije bilo je ispred Careve dzamije, u 5 sati i 45 minuta. Nakon evidentiranja članova uslijedio je i polazak ka Glamoču. Putovanje je trajalo nepunih pet sati,nakon čega se stiglo u Glamoč. Građani Glamoča, na čelu sa predsjednikom Medžlisa islamske zajednice Glamoč Kovačević Arifom i glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice Glamoč Muhamed ef. Dragolovčaninom, su neposredno prije dolaska volonterske ekipe izvršili sve pripreme kako bi omogućili što bolje i uspješnije obavljanje akcije.

Akcija je održana u Osnovnoj školi Glamoč. Prema riječima domaćina,već od ranih jutarnjih sati ispred mjesta održavanja akcije čekali su i prvi pacijenti.

Po dolasku u Glamoč svi učesnici su pristupili organizaciji rada,gdje se odmah nakon par minuta počelo sa prijemom prvih pacijenata. Akciji su se odazvali kako stanovnici Glamoča, tako i stanovnici Livna i okolnih mjesta.

I ovaj put volonterska ekipa je pružila mnogo usluga različitih specijalnosti.Omogućeni su internistički, oftalmološki, pedijatrijski, ginekološki, te stomatološki pregledi. Ljekari su imali potrebne aparate za obavljanje svih pregleda, kako EKG aparat, tako i ulztrazvučni aparat, te je izvršena i besplatna podjela lijekova svim pregledanim pacijentima. Nakon pet sati neumornog rada završena je akcija pružanja medicinske pomoći.

Prema riječima doktora Farisa Foče, predsjednika Medicinske asocijacije BIMA, po završetku akcije koja je trajala više od pet sati,nakon sumiranja rezultata ukupno je pregledano 400 pacijenata,od toga je pruženo 626 usluga različitih specijalnosti,te je omogućeno 227 pregleda stoke od strane veterinarske ekipe. Doktor Fočo se po završetku aktivnosti zahvalio domaćinima kao i svima onima koji su se taj dan odazvali i nesebično dali svoj dopirnos u realizaciji projekta.

Iako vidno umorni, po završetku svih predviđenih aktivnosti,svi volonteri su bili i više nego zadovoljni postignutim,te se ispunjeni i sretni što su bar na kratko uspjeli nekome olakšati tegobe uputili ka početnom odredištu, ka Sarajevu.

Ono što će zasigurno ostati u sjećanju svih jesu uspomene na one koje su tog dana upoznali i na tom putu sreli, na divne ljude čistog srca i vedre duše. I ko zna, možda put nekada ponovo bude vodio baš u to prelijepo mjesto, u Glamoč.

Piše: Lejla Omerčić

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top