Vijesti iz zemlje

Bihać: Održana promocija zbirke poezije „Tajna istinske ljubavi“

Piše: Nedim Botić

U Gradskoj biblioteci u Bihaću je u petak, 23.10., održana promocija nove knjige mladog i talentovanog bihaćkog pjesnika Damira Mašića. Ovaj put čitatelji su obradovani zbirkom islamske poezije nazvane „Tajna istinske ljubavi“. Posebne pohvale idu na račun odaziva javnosti jer je sala bila premala da primi sve zainteresovane, što je pokazatelj da lijepa pisana riječ lahko pronalazi put do srca ljudi. Moderator i uvodničar promocije je bio prof. Nazif Horozović, imam bihaćke džamije Brekovica, koji je pohvalio rad mladog publiciste, istakavši da nam je potrebno više ovakvih i sličnih dešavanja koja oplemenjuju duše i jačaju međusobnu ljubav, toleranciju i praštanje.

Poruka Damirovih pjesama svima nama je: „Neka izvor naše snage bude vjerovanje u Allaha, dž.š., i Resulullaha, a.s., i neka nam vjera bude svjetiljka u teškim i tmurnim trenucima!“ Budimo borci, budimo optimisti, trudimo se i radimo, i ljubavlju našom oplemenimo svijet i usrećimo ljude. Prenosimo riječi dobra i ljepote, budimo promjena koju želimo da vidimo oko nas, budimo inspiracija i poziv ka nečemu boljem, ka vrijednostima dobra pomalo zaboravljenim u naše doba. Ne odustajmo od snova, volimo druge i pomažimo im nesebično, cijenimo svoje, a poštujmo druge.

Rad na djelu „Tajna istinske ljubavi“ je trajao više od devet mjeseci, da bi se potom krenulo s pripremama za štampu. Taj put je bio popločan brojnim preprekama, koje su uz Božiju pomoć savladane, a ovo vrijedno djelo je ugledalo svjetlo dana. Djelo su recenzirali Idriz-ef. Bešić i Nedim Botić, a projekat su podržali brojni mediji. Dio novca od prodaje ove knjige ide u svrhe Centra za nezbrinutu djecu „Duga“ u Kulen-Vakufu. Nakon promocija u Bihaću, ova knjiga će biti promovisana u Grazu, Gunji i Sarajevu.

Danas već renomirani pjesnik, talentirani Damir je prethodno objavio jednu zbirku poezije nazvanu „Soldat ljubavi“, a inspiraciju nalazi u svakodnevnim životnim situacijama i problemima. Iskušenja je iskoristio u svoju korist i od gorčine tuge načinio pjesnički nektar koji osvaja i plijeni ljudsku pažnju. Kako sam kaže, njegova „Tajna“ otkriva kako biti sretan u ljubavi i općenito životu.

„Želim da se zahvalim svima koji su prisustvovali promociji moje nove knjige, i samim time pokazali da kultura i književnost imaju mjesta u ovom gradu. Nadam se da će se moja knjiga dopasti čitaocima, da će se svako pronaći u njoj. Njen cilje je skretanje pažnje pojedincu na istinsku ljubav, na ljubav koja nije modificirana i koja nije  pomiješana sa interesom, a takve je nažalost danas sve više. Pjesme su nastajale u gluhoj doba noći, kada bi me iskušenje dovelo do depresije, a depresiju sam vidio  kao nešto korisno iz čega mogu da izvučem najbolje rime za svoje pjesme. Inspiracija je izvučena iz nade da će iskušenje proći i donijeti samo bolje, što je naravno ova knjiga to i dokazala.“, ističe Damir.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button