>
Autor knjige “Islamski fašizam” stiže sa ekipom ARTE TV u BiH Autor knjige “Islamski fašizam” stiže sa ekipom ARTE TV u BiH
Piše: Faruk Vele Ekipa ARTE TV, kooperacija Francuske i Njemačke osnovana 1992. godine, stiže u Bosnu i Hercegovinu gdje će boraviti od 14. do... Autor knjige “Islamski fašizam” stiže sa ekipom ARTE TV u BiH

Piše: Faruk Vele

Ekipa ARTE TV, kooperacija Francuske i Njemačke osnovana 1992. godine, stiže u Bosnu i Hercegovinu gdje će boraviti od 14. do 23. oktobra ove godine radi snimanja serijala o evropskim muslimanima, javlja INS.

Ništa ne bi bilo sporno da projekt ne vodi Hamed Abdel-Samad, njemački državljanin egipatskih korijena široj evropskoj javnosti poznat po krajnje kontroverznim stavovima o islamu, kao i po knjizi “Islamski fašizam”, koju su neki francuski izdavači odbli objaviti.

Egipćanin, zanimljivo, serijal radi zajedno sa njemačkom TV zvijezdom turskih korijena Nazan Gökdemir. Oni, kao se navodi u najavi serijala, putuju diljem Evrope kako bi s vjernicima razgovarali o islamu, tradiciji, vjeri, obitelji, politici, uz naglašeni kritički ton prema islamu.

Inače, Hamed Abdel-Samad je jedan od nezaobilaznih kritičara islama u Njemačkoj, a čest je gost i na njemačkom DW.

Po mišljenju Hamed Abdel-Samad, koji je rođen 1972. u blizini Kaira, i to kao sin imama, “fašistoidna ideologija nije ušla u islam s usponom Muslimanskog bratstva, nego je ukorijenjena u samim početcima islama”.

On je kritičan i prema samom poslaniku Muhamedu a. s. Autor optužuje islam da je “ukinuo vjersku raznolikost na Arapskom poluotoku, da od svojih vjernika traži bezuvjetnu poslušnost, da ne trpi drukčije mišljenje te da želi vladati svijetom”.

“Problem islama nije problem onih koji ga kritiziraju, nego je problem on sam, njegovi tekstovi i njegov pogled na svijet”, napisao je na jednom mjestu.

Za sve negativne tvrdnje o islamu Hamed Abdel-Samad može naći upravo suprotne argumente u BiH , no malo je vjerovatno da on dolazi po argumente.

Postavljajući pitanje kako biti poželjan i dobar musliman/ka na Zapadu, ugledna profesorica Zilka Spahić-Šiljak, prva profesorica iz BiH na Harvardu, upozorila je na društvenim mrežama na ovu ekipu i njezin dolazak u BiH.

“Blatiti islam i muslimane kao što to čini Hamed Abd el-Samed kojeg njemački mediji podržavaju i promoviraju… Dolaze i u Bosnu snimati film. Kada sam upoznala rad ove medijske zvijezde koja bezočno laže, odbila sam učešće i mislila sam da je važno ovo podijeliti. Nije problem kritika, već poluargumenti i podmetanje u neo-orientalističkom maniru. U odnosu na njega mnogi orijentalisti izgledaju stvarno benigno”, napisala je ugledna profesorica.

Inače, dr. Spahić-Šiljak je poznata diljem svijeta po svojoj iznimnoj naučnoj predanosti i stručnosti.

Đermana Šeta, savjetnica OSCE-a za netoleranciju prema muslimanima, također je ukazala na iznenadni interes spomenute ekipe za Bosnu.

“ARTE TV pravi serijal o evropskim muslimanima. Već su kontaktirali nekoliko nas za učešće. Program vodi ovaj čovjek (Hamed Abdel-Samad, op. a.)”, navela je Šeta na društvenim mrežama, prenosi INS.

ins

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.