Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ankara: Malcolm X dobio ulicu, u njoj se nalazi i ambasada SAD-a

Ankara: Malcolm X dobio ulicu, u njoj se nalazi i ambasada SAD-a

Ulica u glavnom gradu Turske, Ankari, u kojoj se nalazi sjedište ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nazvana je po Malcolmu X, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Uprave Grada Ankare navedeno je kako je na sjednici Gradskog vijeća Ankare, pored ostalih tema, razgovarano i o temi davanja imena ulici u četvrti Cankaya, po Malcolmu X.

“Jednoglasnom odlukom komisije usvojeno da se ime ulice “1478”, u mahali Cukurambar, u četvrti Cankara, promijeni u “Malcolm X”, navedeno je saopćenju.

Iz Grada Ankare podsjetili su kako je i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan ranije izjavio da će ime Malcolm X živjeti u glavnom gradu Ankari, te je odlučeno da jedna od ulica nosi njegovo ime. Naglašeno je kako je riječ o ulici u kojoj se nalazi zgrada ambasade SAD-a.

Malcolm X, koji je ostao upamćen kao lider među muslimanima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 20. stoljeća, bio je borac protiv rasizma i jedan od najutjecajnijih Afroamerikanaca.

Malcolm je 1965. godine ubijen dok je držao govor u New Yorku u kojem je kritizirao Elijaha Muhammada. Malcolma su ubila trojica muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije islama. Sva trojica su osuđeni i zatvoreni.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top