Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Malcolma X i dalje pogrešno razumiju i zloupotrebljavaju

Malcolma X i dalje pogrešno razumiju i zloupotrebljavaju

Svakog semestra kada predajem predmet o muslimanima u pokretu za građanska prava na Južnjačkom metodističkom univerzitetu, dam studentima izbor citata Martina Luthera Kinga Jr. i Malcolma X i pitam ih da pogode ko je šta rekao. Tako ću, naprimjer, postaviti dva naredna citata i pitati ih da ih razvrstaju:

“Međusobno nepoznavanje učinilo je jedinstvo nemogućim u prošlosti. Stoga nam je potrebno prosvjetljenje. Treba nam više svjetlosti jednih o drugima. Svjetlost kreira razumijevanje, razumijevanje kreira ljubav, ljubav kreira strpljenje i strpljenje kreira jedinstvo. Jednom kada budemo imali više znanja (svjetlosti) jedni o drugima, prestat ćemo osuđivati jedni druge i oformit će se Ujedinjeni front”.

“Većina bijelih Amerikanaca smatra sebe uistinu posvećenima pravdi za Afroamerikance. Oni vjeruju da je američko društvo u suštini otvoreno za poštenu igru i za stalni rast prema utopiji srednje klase koja utjelovljuje rasnu harmoniju. Ali nažalost, ovo je fantazija o samoobmani i ugodnoj taštini”.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top