U Fokusu

Amel Kovačević: Halal proizvođači iz regiona su spremni za Sarajevo halal sajam

Međunarodni sajam halal industrije „Sarajevo Halal Fair“ (SHF) 2018, koji će se od 27. do 29. septembra održati u bh. prijestolnici, predstavljen je ovih dana širom regiona. Članovi koordinacionog tima SHF-a Amel Kovačević, direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom BBI banke i Azra Čolić održali su niz sastanaka u cilju promocije ovog jedinstvenog događaja u Jugoistočnoj Evropi.

Tim povodom razgovarali smo sa Amelom Kovačevićem koji nam je o zainteresiranosti kompanija u regionu za halal certificiranje rekao:

Obišli smo Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju, te smo održali sastanke sa kompanijama iz Albanije. Također smo kontaktirali predstavnike halal proizvođača iz Slovenije. Halal proizvođači iz regiona su spremni za Sarajevo halal sajam i razumiju važnost ovog događaja. Halal industrija u Bosni i Hercegovini i regionu prati svjetske trendove i u stalnoj je ekspanziji, te Sarajevo halal sajam 2018 ima namjeru da potakne dodatne investicije i olakša poslovnu saradnju u oblasti halal industrije u regionu.

Akos.ba : Prema vašem mišljenju koliko će održavanje Sarajevo halal sajma podići svijest kod potrošača o korištenju halal proizvoda, te spremnost proizvođača da se certificiraju?

Amel Kovačević: Sarajevo halal sajam 2018 ima namjeru da osigura izravan kontakt i povratne informacije od potrošača halal proizvoda i korisnika halal usluga, te vjerujemo da će Sarajevo halal sajam 2018 u značajnoj mjeri podstaknuti potražnju potrošača za halal proizvodima.

S druge strane, Sarajevo halal sajam 2018 je odlična platforma za uvezivanje kupaca i distributera iz zemalja gdje su halal tržišta dominantna sa proizvođačima iz regiona u cilju plasmana regionalnih halal proizvoda na ta mnogoljudna tržišta.

Kovačević je dodao da se očekuje dolazak poslovnih ljudi iz halal industrije iz Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, zemalja Europske Unije i drugih velikih tržišta.

Sarajevo Halal Fair (SHF) okupit će na jednom mjestu halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta, a više informacija o sajmu dostupno je putem web stranice: http://www.sarajevohalalfair.com.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button