Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Pripreme za Sarajevo Halal Fair: Velika šansa za Sarajevo, BiH, ali i region

Pripreme za Sarajevo Halal Fair: Velika šansa za Sarajevo, BiH, ali i region

Na sjednici Organizacionog odbora Međunarodnog sajma halal industrije “Sarajevo Halal Fair“ u organizaciji Bosna Bank International, zaključeno je da je odziv izlagača izuzetno veliki, te da će manifestacija koja će se ove godine održati po prvi put opravdati očekivanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Amera Bukvića, predsjednik Uprave BBI naglašava da se nalaze u posljednjoj fazi priprema za SHF, te da su popunili Skenderiju, gdje će se sajam održati.

“Čak razmišljamo da otvorimo neke nove dijelove Skenderije, jer imamo više interesa, nego prostora. Mislim da je poprilično dobro sve postavljeno. Za desetak dana treba da dočekamo jako veliki broj gostiju iz svijeta“, kazao je Bukvić.

Ističe da je ideja BBI banke da pokuša da animira određene pravce za ekonomiju u BiH, koji imaju perspektivu.

“Ovo je projekat, koji je ustvari naša odgovornost prema ovom društvu u ovom vremenu, da nešto uradimo i da pokušamo napraviti neku dimenziju koja ima budućnost. Halal tržište je, ako govorimo o broju muslimana da nam bude indikator, onda govorimo o milijardu i 700 miliona u svijetu i nekih preko 50 miliona u Evropi. To je jako veliko tržište i imamo veliku šansu da pozicioniramo Sarajevo i BiH kao ‘gateway’ u oba pravca, i za naše proizvode na istok i na zapad, i za proizvode sa istoka da kroz Sarajevo ulaze na zapad“, ističe Bukvić.

Dodaje da BiH može, pogotovo sa regionom, pokrenuti proizvodnju da se proizvodi izvoze prema muslimanskim zemljama. Isto tako da se na primjer pokrene proizvodnja malezijskih proizvodi za evropske tržište.

“Mislim da obadva ta pravca imaju jako velik potencijal i to se vidi iz jako velikog interesa za organizaciju ovog sajma. Nadamo se da je ovo početak dugoročne tradicije i da će ‘Sarajevo halal sajam’ biti iz godine u godinu sve veći i posjećeniji, te da će postati jedan landmark event u toj industriji za Evropu, pa možda i u svijetu. Treba znati da je jako velika konkurencija za tu poziciju. Takmiči se Dubai, Kuala Lumpur, London, gradovi u Holandiji, koji pokušavaju da se pozicioniraju za halal proizvodnju, jer je to veliko tržište. Što je jako intersentno jako je velik rast tog tržišta iz godine u godinu. Mislim da trenutno nema niti jedne industrije koja ima tako veliki rast svake godine“, kaže Bukvić za AA.

On smatra da je halal tržište velika šansa ne samo za Sarajevo i BiH, nego i za cijeli region uključiti u projekat pozicioniranja na halal tržištu.

Damir Alihodžić, vršilac dužnosti direktora Agencije za certificiranje halal kvalitete kaže da je održavanje SHF-a u glavnom bh. gradu izuzetno važan događaj za privredu BiH, ali i da je još važnije da je bitan za halal industriju i potrošače.

“Bitno je napomenuti da je ova inicijativa jako dobra, zato što će bh. halal proizvođači imati priliku da predstave svoje proizvode halal potrošačima, a samim tim i potencijalni distributerima i kupcima, koji će doći iz drugih zemalja“, mišljenja je Alihodžić.

On za Anadolu Agency (AA) naglašava da je bh. halal tržište najrazvijenije u regionu i da je SHF nova prilika za jačanje halal industrije u BiH.

“U BiH je certificirano preko 90 kompanija, čiji proizvodi imaju oznaku halal kvalitete. U regionu, gdje pokriva Agencija za certificiranje halal kvalitete, certificirano je preko 130 proizvođača sa preko 7.000 proizvoda. To je jedno vrlo značajno tržište koje ne možemo zanemariti“, kazao je Alihodžić i dodao:

“Poznato nam je da je i u Evropi tih halal proizvoda deficiti, tako da se mogu nadoknaditi sa proizvodima iz BiH, naravno i regiona“.

Alihodžić je još istakao da halal tržište najviše prepoznaje prehrambenu industriju, te da je najviše firmi certificirano u toj oblasti, ali da halal pokriva i ostale industrijske grane, kao što su turizam, farmaceutska i kozmetička industrija, usluge bankarstva…

Za sada se za učešće na “Sarajevo Halal Fairu“ prijavilo oko 100 izlagača iz tridesetak zemalja svijeta. Tokom tri dana trajanja SHF-a biće omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije…

“Sarajevo Halal Fair“ održaće se u Centru Skenderija od 27. do 29. septembra.

Uz BBI banku, organizatori SHF-a su Islamic Development Bank (IsDB) i njihov THIQAH business forum, te Islamska zajednica u BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top