Ekonomija

TTU Energetik vraća stari sjaj: Realizacija dostigla 10 miliona KM

Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla uspjela je vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice, na čijim temeljima je otvorena.
Na pet hiljada metara kvadratnih, svih pet proizvodnih hala radi u punom kapacitetu, baš kao u vrijeme kada je nekadašnji TTU slovio kao jedna od najjačih fabrika u bivšoj Jugoslaviji, izvijestio je RTV SLON.

Od januara 2017. godine, kada je novi vlasnik ušao u posjed starog giganta, za nešto više od godinu dana aktivne proizvodnje, realizovan je veliki broj projekata.

“Od marta 2017. godine do danas mi smo napravili značajan iskorak. Broj uposlenih je rastao i sada imamo 168 radnika. Za ovaj period proizvodnje mi već imamo više od 10 miliona realizacije”, kazao je Almir Zulić, direktor TTU „Energetik d.o.o“ Tuzla.

Radnici Tvornice transportnih uređaja Energetik Tuzla, od kojih je čak stotinu starih radnika bivšeg TTU-a, najviše proizvode mašine i uređaje potrebne za rad rudnika širom Bosne i Hercegovine.
Osim za rudnike, ova tvornica proizvodi i za termoelektrane u Tuzli, Kaknju i Stanarima.

“Mi smo praktički uveli seriju za proizvodnju njihovih rezervnih dijelova, za održavanje elektrodistributivnih mreža, imamo kvartalne isporuke, što je redovni posao koji dobijamo od Elektroprivrede. To je posao koji osigurava konstantnu uposlenost određene grupe radnika”, dodao je Zulić.

Uspješna saradnja na području Tuzlanskog kantona nastavlja se i sa Rudnikom mrkog uglja Banovići. U rudniku su postavljene tri proizvodne jedinice od kojih su dvije u funkciji, dok će treća početi sa radom do kraja ove godine.

Osim sa rudnicima i Elektroprivredom BiH i RS-a, novoosnaženi TTU Energetik premašio je očekivanja, započevši saradnju i sa inostranim firmama.

“Mi imamo redovne poslove od nekoliko firmi iz Evropske unije, a pomenut ću samo jednu firmu iz Norveške, koja nam već dvije godine naručuje proizvode. Njihovi proizvodi su sada redovno u našoj seriji, praktički to su malo veći podsklopovi, dijelovi mašina koji se ugrađuju i koriste u štamparskoj industriji”, ističe Zulić.

Proizvodnja različitih uređaja potrebnih kako za male, tako i za najveće firme Bosne i Hercegovine i Evrope planirana je za naredne tri godine, što predstavlja dodatni podstrek za rad sa uposlenih u ovoj tvornici.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button