Akova i akos.ba za iftar vam predlažu: Indijsko sočno pile
Naš prijedlog za današnji iftar

Sastojci:
1,5 kg „Ovako“ svježe pile
marinada:
2 češnja bijelog luka
1 kašika svježeg chilija
komadić đumbira
1 kašičica kumina
1 kašičica korijandera
1 kašičica garam masale
1 kašičica kurkume
2 kašičice soli
2 kašike jogurta
1 kašika paradajz pirea
1 limun
umak:
10 ml sirćeta
10 ml Worcestershire sosa
1 štapić cimeta
1 veći luk
10 karanfilića (klinčića)
3 kašike brašna
prilog:
1 kg krompira
so
biber
1 limun
3 kašike maslinovog ulja
3 češnja bijelog luka
1 kašičica kumina
1 kašičica garam masale
1 kašičica kurkume
1 isitnjena čili papričica
5-6 komada cherry paradajza
svježi peršun
30 g putera
Priprema:
Najprije pripremite marinadu. U većoj zdjeli (u koju može stati i pile) pomiješajte izgnječen bijeli luk, nasjeckanu chili papričicu i izrendan svjež đumbir. Zatim, dodajte jogurt, paradajz pire, te začine: korijander, kumin, kurkumu i garam masalu, narendanu koricu i sok od jednog limuna i so. Sve dobro izmiješajte, pa u to ubacite pile i rukama što bolje utrljajte marinadu po kožici. Ovo je najbolje uraditi dan prije pečenja pileta, ili ostaviti najmanje sat vremena pile u marinadi.
Marinirano pile prebacite u tepsiju u kojoj ćete ga peći, a ostatak marinade iskoristite za pripremu umaka. Dakle, u marinadu dodajte sirće, Worcestershire sos, brašno, karanfilić, štapić cimeta, luk isječen na veće kriške, te oko 400 ml vode. Ovaj umak ulijte oko pileta u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Pile pecite oko sat vremena i povremeno ga polijevajte umakom u kojem se peče.
Za to vrijeme skuhajte krompir do pola. Potom, u većoj tavi rastopite puter u maslinovom ulju, pa dodajte blago zgnječene češnjeve bijelog luka i začine. Kada začini puste svoju aromu, ubacite ocijeđen krompir i cherry paradajz koji ste prethodno isjekli na pola. Pokušajte da svaki krompir bude fino umotan u začine. Nakon toga, sve prebacite u drugu tepsiju pa pecite oko 40 minuta u rerni na 200 stepeni.
Pečeno pile izvadite iz tepsije i poslužite na ovalnom tanjuru. Umak koji ostane u tepsiji, procijedite, pomiješajte sa malo jogurta ili vrhnjem za kuhanjem, pa sa tim prelijte ispečeni krompir. Krompir potom poslažite oko pileta i pospite svježim peršunom.