Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Poslanik, s.a.v.s., nas upozorava “Čuvajte se zavidnosti!”

Poslanik, s.a.v.s., nas upozorava “Čuvajte se zavidnosti!”

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Čuvajte se zavidnosti, jer zavidnost, doista, uništava dobra djela kao što vatra jede drva.“

Komentar hadisa

U ovom hadisu Allahov Poslanik, s.a.v.s., spominje jedno veoma pokuđeno svojstvo, zavidnost, dok se u narednom hadisu zajedno sa zavidnošću spominju i druge stvari kojih se musliman treba kloniti:

U ovom hadisu Allahov Poslanik, s.a.v.s., upozorava na zavidnost i uspoređuje je sa nečim što jede dobra djela i uništava ih, kao što vatra uništava i jede drva a zatim ih pretvori u pepeo. Sa ovim se misli na pokuđenu zavidnost u kojoj zavidnik želi da blagodati i uživanja nestanu kod one osobe kojoj zavidi i želi da se ta blagodat nađe kod njega. On zaboravlja da je Allah, dž.š., Taj koji je opskrbio tu osobu sa tom blagodati, pa kako nakon te spoznaje može zavidjeti!?

Međutim, ima i druga vrsta zavidnosti u kojoj zavidnik ne želi da dotična blagodat nestane kod te osobe, nego on želi da i on ima tako nešto, kako bi sa tim što posjeduje činio dobra djela. To je zavidnost koja nije pokuđena. Ova vrsta zavidnosti na arapskom jeziku se zove gibtah. Na ovu zavidnost se misli u hadisu u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Nema zavidnosti osim u ova dva slučaja: čovjeku kome je Allah dao Kur'an pa se on druži s njim i danju i noću i čovjeku kome je Allah dao imetak pa ga on dijeli i danju i noću. ” (Hadis je zabilježio Ibn Madže 2/1408 (4209)

Zavidnost je pokuđcno i ružno svojstvo u islamu, a takvim ga smatraju sva društva i sredine.

Poruke hadisa

-Upozorenje na opasnost i pokuđenost zavidnosti, jer ona uništava dobra dje la kao što vatra jede drva,

-Zavist može biti pokuđ ena i dozvoljena, ona što je poku đ ena je zabranjena i na arapskom jeziku se zove hased, a ona što je dozvoljena zove se gibtah.

Izvor: Fuad Sedić, Četrdeset odabranih hadisa, Islamska pedagoška akademija, Bihać, 2006.

Za Akos.ba odabrao i pripremio Fahrudin V

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top