Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Brige i nada: Istinski musliman

Brige i nada: Istinski musliman

U islamu je moral neodvojiv od muslimana jer njegovoj nutrini daje posebne odlike i čini ga onim koji se oslanja na Allaha, prepušta se Njegovoj odredbi i ovisi o njegovoj pomoći, boji se Njegove srdžbe i čvrsto se drži Njegovog užeta, uzda se u Allaha, voli i prezire radi Njega, daje i susteže se radi Njega, miri se i srdi, druži se i povlači u osamu radi Njega.

Zaista, spoznaja Boga ima takav utjecaj na moral i djela, pa u ovim danima u kojima je islam izložen smrtnoj opasnosti ne prihvatajmo alima koji laska neprijateljima pogrešnom fetvom, niti licemjera koji prodaje svoju vjeru za dunjaluk, niti izdajicu koji prihvata poraz kao savršen čin, niti sebičnog koji se brine o sebi, ali ne i o ummetu.

Da bi se oslobodili tragova poraza na Uhudu, izdana je naredba od strane Poslanika da izađu muslimani i da se susretnu sa vojskom mušrika te da se s njima sukobe. Pobunili su se munafici sa izgovorom da pred vojskom mušrika niko ne može ostati živ, a vjernici su rekli: „Neka bude tako, mi idemo u borbu!“ Suočili su se sa situacijom, a lica su im preblijedila pa je ponizio Allah njihove neprijatelje: „To vas je samo šejtan plašio pristalicama svojim i ne bojte ih se, a bojte se Mene ako ste vjernici.“ (Ali Imran, 175)

Da… plod imana je vjerovanje da su strah i nada od Allaha i očekivanje poraza i pobjede samo od Njega. A to je značenje riječi Uzvišenog: „Ako vas Allah pomogne, niko vas neće moći pobijediti, ako vas ostavi bez podrške, ko je taj ko vam osim Njega može pomoći i samo u Allaha neka se pouzdaju vjernici.“ (Ali Imran, 160)

Prožima me osjećaj da neprijatelji islama, bez obzira na njihovu raznolikost, žele da presijeku njegov put u budućnost, pa se pitam da li će njihovu odlučnost zaustaviti i odbiti naša neodlučnost i strah.

Jedini je način da se okrenemo Allahu i da se vratimo našoj pameti, da uđemo u Allahovu vjeru u skupinama i ostavimo nemar i ljenost. U suprotnom ćemo postati samo priča koju će historija pričati.

Izvor: Brige i nada

Autor: Muhammed El-Gazali

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top