Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Akademija Behram-begove medrese: Ispraćaj 119 maturanata ”ponosa zajednice” 

Akademija Behram-begove medrese: Ispraćaj 119 maturanata ”ponosa zajednice” 

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli danas je upriličen ispraćaj 342. generacije Behram-begove medrese, a njihovi predavači i odgajatelji poručili su da se radi o sjajnoj generaciji koja može biti za primjer drugima, javlja Anadolu Agency (AA).
  Ove godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli maturiralo je 119 učenika, koji će svoje dalje obrazovanje nastaviti u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Njihovi razrednici bili su: Dino Ćorović, Asmir Imamović, Mukelefa Behaderović i Amila Hasanspahić, a odgajatelji Abdullah Kapo, Edina Tokić i Mejra Numanović.

”Riječ je o kvalitetnoj generaciji koja je polučila brojne uspjehe na smotrama i takmičenjima, kako na nivou Rijaseta, tako i na općinskim ili kantonalnim nadmetanjima. Desetinama godina i stoljećima ova ustanova nastoji u mladim ljudima spojiti moderno i tradicionalno, odgoj i obrazovanje, znanost i duhovnost. Smatramo da je to važno u savremenom dobu i mi smo ponosni na njihove rezultate, te odnos koji su stekli i razvili prema radu, vjeri, nastavi, predavačima i zadaćama”, naveo je Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Hatunić je kao jedan od najvećih dometa izdvojio dramu ”Behram-beg” čiji su glavni akteri uglavnom učenici završne generacije.
Maturanti su uz pomoć svojih predavača spremili i realizirali program današnje akademije, tokom koje su uputili poruku sadržanu u Kur’anskom ajetu o poboljšanju stanja, uljepšavanju, obnovi i pomoći okolini. Također, predavači su maturantima poželjeli da bez obzira na to gdje ih život odnese, ne zaborave odakle su, koje su vjere i koja je njihova domovina.

”Potrebno je čuvati amanet i moralne vrijednosti, čuvati svoje identitete i pripadnosti vjeri, roditeljima, porodici i prijateljima. Očekujemo da ovi mladi ljudi ostanu odani naročito svojoj domovini Bosni i Hercegovini i Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Ovdje treba i mora biti bolje. Ima svjetla i prosperiteta za mlade, koji će svojim znanjem i vještinama doprinijeti izgradnji što boljeg ambijenta za život”, poručio je Hatunić.

akos.ba

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com