Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > SRC Ajdinovići: 100 djece stipendista EKC Istanbul i MFS Emmaus na zajedničkom izletu

SRC Ajdinovići: 100 djece stipendista EKC Istanbul i MFS Emmaus na zajedničkom izletu

Stotinu djece sa područja Tuzlanskog i Kantona Sarajevo boravilo je danas u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova u sklopu projekta „Jetimski dan“ za djecu bez jednog ili oba roditelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Četrdeset djece sa područja Kantona Sarajevo, stipendista Istanbul edukaciono-kulturnog centra (EKC), organizatora današnjeg boravka, te 60 stipendista MFS EMMAUS boravilo je u SRC Ajdinovići gdje su kroz igru, jahanje konja, te edukativni program i podjelu poklona obilježili ovaj dan.

Šesnaestogodišnja Suada Muratović iz Živinica učenica je Behram-begove medrese i stipendista MFS EMMAUS rekla je kako joj mnogo znači druženje sa drugom djecom.

„Stipendija mi mnogo predstavlja u životu. Današnji dan je jako lijep, mnogo mi znači upoznavanje novih prijatelja kao i sticanje novog iskustva“, rekla je Muratović.

Ervin Hot iz Velike Brijesnice rekao je kako njemu i njegovoj porodici mnogo znače donacije, ali i druženje sa drugom djecom.

„Želim da se zahvalim na svim donacijama, to mnogo znači mojoj porodici jer imam dva brata i dvije sestre. Ovo je jako lijepo iskustvo, ići na ekskurzije sa ostalima. Danas mi je super, jer se lijepo provodim i družim sa drugima“, rekao je Hot.

Meral Kaya obratila se djeci ispred IHH Insani Yardim Vakfi organizacije i poručila kako su volonteri ove organizacije došli iz cijele Republike Turske da se druže sa djecom iz BiH.

„Okupili smo se iz različitih gradova Republike Turske i došli smo ovdje zbog vas. Ovdje smo već dva dana i prelijepo nam je ovdje. Drago nam je da smo vas upoznali i da provedemo zajedno divne trenutke i zato vam se zahvaljujemo. Nadam se da ćete jednog dana postati dobri profesori, inženjeri, ljekari koji će ovu državu dignuti na noge i uljepšati je, učiniti boljom njenu budućnost i u svima vama vidim to svjetlo“, rekla je Kaya i izrazila svoje zadovoljstvo bosanskohercegovačkim narodom i gostoprimstvom.

Merima Smajić obratila se kao članica Istanbul EKC organizacije.

„Već sedmu godinu organizujemo ovaj ‘Jetimski dan’ i veoma smo ponosni i drago nam je da smo sa vama ovdje. Hvala i našim saradnicima, MFS EMMAUS na nesebičnoj podršci i pomaganju svaki put“, rekla je Smajić.

Djeca su imala priliku da učestvuju u edukativnom kvizu, nakon čega su im podijeljeni pokloni i akika, odnosno meso. Volonteri donatorske organizacije IHH Insani Yardim Vakfi iz Republike Turske boravili su danas u Ajdinovićima gdje su se družili sa djecom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top