DijasporaKolumne i intervjuiZdravlje

Adis Iskrić za Akos.ba: Niste pobijedili ukoliko napustite domovinu, nego ako se promijenite na bolje

Predstavljamo vam životnu priču Iskrić Adisa ('90) iz Gradačcu koji je za nekoliko godina boravka u Njemačkoj ostvario ogroman uspjeh.

Priča o migracijama, odnosno iseljavanju, u bosanskohercegovačkoj javnosti ima često isključiv karakter. Sa jedne strane dominira negativni diskurs da u našoj državi je sve naopako i da pod svaku cijenu treba otići, dok s druge strane imamo stavove da stanje jest teško, ali da se treba boriti sa izazovima i pod svaku cijenu ostati u jedinoj domovini.

Naravno, nijedna krajnost nije dobra.

Razgovarao: Voloder Sanadin

Predstavljamo vam životnu priču Iskrić Adisa (’90) iz Gradačcu koji je za nekoliko godina boravka u Njemačkoj ostvario ogroman uspjeh. Naime, Adis ima posao u struci, osnivač je i predsjednik džemata u gradu Kempten te je uspio sam s prijateljima osnovati firmu za proizvodnju dječjih igračaka od drveta u svom rodnom gradu.

Ovo je praktična realizacije izreke “bereket je u kretanju”.

Adis je u Gradačcu završio osnovnu i srednju školu. Uporedo je trenirao fudbal, a jedan životni period je bio profesionalni igrač. Međutim, njegovu fudbalsku karijeru prekida povreda desne noge.

“Nakon završetka gimnazijskog školovanja zaposlio sam se u firmi Wagner Automotiv u Gradačcu. Nedugo zatim upisujem vanredno Filozofski fakultet, Odsjek socijalni rad, na Sveučilištu u Mostaru. Nakon tri godine rada u firmi Wagner Automotiv  svojim trudom i zalaganjem postao sam i vođa smjene, a nedugo nakon toga i menadžer kvalitete proizvoda”, kaže na početku razgovora za portal Akos.ba Adis Iskrić.

U vrlo kratko periodu Adis je imao brojne životne izazove koji ga nisu spriječili da napreduje i da u Njemačkoj pronađe svoj novi posao.

“Godine 2014. iznenadnom smrću preselio mi je babo. Njegova smrt ostavlja velike tragove na moj život. Fakultet završavam 2015. godine, a već naredne godine se ženim. Iste te godine u martu zajedno s svojom suprugom na našu žalost napuštamo Bosnu i Hercegovinu tragajući za boljim životom. Allahovom voljom posao u struci dobijam u Stacionarnoj terapijskoj ustanovi za djecu i mlade u jednom od najstarijih gradova Njemačke, Kemptenu. U istoj toj firmi u kojoj i danas radim, nakon dvije ipo godine postajem vođa smjene”, dodaje Adis.

Želju za osnivanjem bosanskog džemata imao je na samom dolaska u Kempten.

“Godine 2020. ideju o osnivanju džemata zajedno s svojim prijateljima i podrškom svoje supruge sprovodimo u djelo. Džemat osnivamo pod nazivom DE BiG Aiigäu (Bosanska islamska zajednica u Aiigäu).  Naredne godine osnovao sam i firmu u Bosni i Hercegovini pod nazivom Eviad Projek sa svoja tri prijatelja, želeći pomoći svojoj domovini i posebno narodu koji je to zaslužio, ali na način kojim bi Allah, s.w.t. bio zadovoljan nama. Čovjek može otići bilo gdje ali ne bi smio nikada zaboraviti svoj identitet, jer zaboraviti svoj identitet jeste prestajanje postojanja onog izvornog/originalnog sebe, a to je u najmanju ruku tragedija”, ističe Adis.

Adis je primjer osobe koja je za vrlo kratko vrijeme u Njemačkoj uspjela ostvariti odlične rezultate u privatnom životu, u poslu i  u društvenom aktivizmu?

“Allahu hvala ja sam za jako kratko vrijeme uspio da se integriram  u ovo novo društvo i nove okolnosti  u kojima sam se našao. Moje iskustvo iz domovine mi je sigurno pomoglo pri tome, a prije svega vjera i oslonac na Gospodara, s.w.t. Pored svoga posla obnašam funkciju predsjednika u našem džematu, a pored toga radim i na koordinaciji, širenju i  jačanju firme  u Bosni i Hercegovini. A da bih mogao pomoći svom narodu u domovini i ujedno učiniti naš život lijepim i ugodnijim ovdje, nema mi druge nego se za to i boriti i  sve nas umrežiti u hajru”. poručuje Adis. 

Dijaspora je pored direktnih doznaka zadnjih godina sve veći investitor u domovinu. Međutim, ovaj primjer ulaganja je jedinstven izuzetak.   

“Emir Jukan i Nermin Brkić (Gradačac), Nermin Dananović (Švedska) i ja smo osnovali firmu za proizvodnju  igračaka od drveta u Gradačcu pod nazivom “Evlad Project”. Naša zamisao, ideja je da se kao investitori i vlasnici firme odričemo dobiti koju ulažemo u širenje firme, u dobrotvorne svrhe, odnosno ulaganje u javna dobra itd. Evlad  Project ne posjeduje “radnike”.  U našem kolektivu mi smo tim u kojem je svaka karika od krucijalnog značaja. Onoliko koliko cijenite vaše kolege, takav ćete rezultat i dobiti. Sva proizvodnja se trenutno  bazira na izvozu u Švedsku i Njemačku. Obzirom da smo još uvijek na početku, tragamo i za partnerima koji bi eventualno  ubrzali  i   ojačali zajedno sa nama ovu firmu, njen uticaj i značaj za sve nas. Najbitnije je imati  iskrenu viziju  i  oslonac  na Gospodara, uz naravno napravljeni napor ka boljem”, ističe Adis.

Njegova poruka za one koji  planiraju  napustiti Bosnu i Hercegovinu jest da nije uspjeh u napuštanju domovine nego u promjeni sebe i okruženja u kojem se nalazimo na bolje.

“Jako je važno shvatiti, gdje god da se nalazimo, mi moramo ustati i boriti se za bolje. Boriti se lijepom riječju  koje će djelo popratiti, u fokus staviti one koji su u trenutku bolji od nas, pa se onda u činjenju dobra natjecati. Niste pobijedili ukoliko napustite Bosnu i Hercegovinu, nego ste pobijedili ukoliko uspijete nešto promijeniti  na bolje, bilo to van domovine  ili u samoj domovini. Ali ukoliko će te napustite domovinu, onda se nastavite boriti za nju. Biti patriota, ne znači obavezno i ostanak u domovini. Značenje patriotizma se ogleda u borbi za domovinu gdje god se nalazili. Ne dozvolite sebi da padnete pod proces asimilacije u jedno društvo, nego se borite da proces integracije bude što bolji i što potpuniji. Priključite se zajednici, a zajednica će procesom automatizma iznjedriti  pojedince koji će moći lobirati u centrima  moći  ne samo za vas u mjestu gdje se nalazite, nego i  prema samoj Bosni i Hercegovini, našoj jedinoj pravoj domovini”, zaključuje na kraju razgovora za portal Akos.ba Adis Iskrić.

Povezani članci

Back to top button