Piskavica vrijedi kao zlato
Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum), može se svrstati u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cijenjena.
U liječenju i prehrani koristi se njeno sjeme, koje je neizbježan sastojak curryja i drugih začinskih mješavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku.
Velika nutritivna vrijednost
Sjeme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Među ljekovitim spojevima su holin, trigonelin diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin. Od vrijednih minerala, sadrži bakar, željezo, magnezij i mangan.
Ljekovita svojstva piskavice
Postoji nekoliko načina upotrebe ovog korisnog sjemena. U zapadnoj herbalnoj medicini, pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Djelotvorna je i protiv alergija i peludne groznice. Kada se koristi kao prah, do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i superhrana. Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo. Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava holesterol u krvi već nakon 10 dana primjene.
Korisna u liječenju dijabetesa i visokog holesterola
Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati u liječenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja kontrolira lučenje inzulina. I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korištenje piskavice u snižavanju i kontroliranju šećera.
Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snizuje holesterol i razine triglicerida.
Piskavica vrijedi kao zlato
Piskavica u liječenju probavnog sistema djeluje na nekoliko načina: stimulira probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi. Svojim sluzavim sastojcima štiti i iscjeljuje probavnu sluznicu, smanjuje kolike i grčeve te pokreće crijeva. Kao gorki tonik ima i povoljan učinak na jetru i slezenu poboljšavajući njihov metabolizam. Koristi se kod teške probave, manjka apetita, slabosti, kolika, proljeva i povećanja jetre i slezene. Kako je god pripremljena ili korištena, ima opor i gorak okus.
Vanjska primjena piskavice
Piskavica je veoma cijenjena i u vanjskoj primjeni. Može se koristiti u obliku obloga za giht, teške čireve na koži, fistule. Kada se koristi za njegu kože, proljepšava i pomlađuje te uklanja nečistoće. Kao tonik za kosu, pomaže kod ispadanja vlasi i liječi infekcije uzrokovane gljivicom Achorion Schonlein. Kod ispadanja kose, masirajte glavu mljevenim sjemenom pomiješanim s maslinovim uljem.
Čaj od piskavice
Dvije kašike sjemenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuhajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, te procijedite. Pijte polagano, u malim gutljajima.
Prah od piskavice
Sjeme možete kuhati u kašu ili samljeti u prah (samljeveno u prah je djelotvornije). Uzimajte pola žličice dva puta dnevno za poboljšanje probave.
Žlicu svježe samljevenih sjemenki piskavice pijte s vodom triput dnevno prije jela za jačanje organizma u cijelosti.
Laksativ od piskavice
U svrhu laksativa, pola do jedne male žličice svježe samljevenih sjemenki razmutite u 2,5 dcl vode i pijte jednom do triput dnevno.
Napomena: nijedan alternativni lijek nije i ne smije biti zamjena za terapiju koju je propisao ljekar. Za optimalne rezultate alternativne i konvencionalne medicine posavjetujte sa svojim porodičnim ljekarom ili farmaceutom.
alternativa za vas