Brak i porodica

Šta morate znati o bračnom životu u islamu?

Desete godine nakon poslanstva, a prije nego je Poslanik, s.a.v.s., učinio Hidžru u Medinu, nastupila je godina koja je nazvana godinom tuge. Tuga je dio ljudske prirode. Ljudske duše boluju i pate, ali Allahovo izbavljenje, pomoć i dobro su bliži.

Život je lijep i divan, čak i iskušenja i tuga praćeni strpljivošću i zadovoljstvom pretvaraju se u radost.

Čovjekovo ranjeno srce liječi osjećaj zadovoljstva i svijest o Allahovom određenju te ono, uprkos problemima i bolovima, postaje radosno i zadovoljno.

Za tebe bih dao i oca i majku, Allahov Poslaniče! Šta te je to rastužilo, ražalostilo i pokrenulo suze u tvome oku? U ovoj godini dogodila su se dva iskušenja; smrt Hatidže b. Huvejlid, r.a., supruge Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Žene, koja je bila više od supruge. Ona je Poslaniku, s.a.v.s., značila puno. Upoznao je prije poslanstva, dok je službovao u njenoj trgovini. Ona je zavoljela njegov moral, njegovu plemenitost i prirodu, pa je željela udati se za njega. Tako je i bilo. Od tada je postala njegov drug u samoći, prijatelkj, savjetnik i pomagač sve do dolaska objave. Tada je prva povjerovala u njega.

Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Naređeno mi je da obradujem Hatidžu kućom u Džennetu od bisera, u kojoj neće biti niti buke niti umora.[1] Allahu, ovo je veličanstvena radosna vijest, kako je samo veliko i značajno ovo! Početak bračnog života je uglavnom ispunjen lijepim i užitkom, ali kako vrijeme prolazi, počinju se javljati problemi i supružnici se počinju međusobno udaljavati. To može dovesti do toga da brak preraste u formu bez suštine. Kao da supružnici idu paralelnim putevima i nigdje se ne susreću. Čak se mogu međusobno natjecati u tvrdoglavosti, suprotstavljati se jedno drugome, ali do susreta ne dolazi. Zbog toga je Poslanik, s.a.v.s., i obradovao Hatidžu kućom u Džennetu, koja će biti izgrađena od bisera u kojoj neće imati niti buke niti umora.

Umirujuća riječ, zadovoljan pogled i lijepa strpljivost su temelj bračnog života supružnika. Dom je ispunjen odgovornošću; prema djeci, poslu, problemima, razlikama, promjenama na poslu, stanovanju, boravku i putovanju i ako ne postoji doza strpljivosti, zadovoljstva i snage podnošenja problema, onda je porodica izložena rasulu i nestanku.

Mnoga braća i sestre govore o braku i bračnim odnosima kao o mnoštvu bola. To je poražavajuće, zato što, uglavnom, svako od supružnika zahtjeva od druge strane, a samo ne ulaže trud i žrtvu.

Na osnovu svog iskustva promatranja situacija u mnogim domovima, mogu kazati da je bračni život lađa koja zahtijeva stalnu budnost i svijest. U trenutku kada se kapetan tog broda uspava, vjetrovi ga mogu odnijeti lijevo ili desno ili ga čak potopiti sa svime u njemu. Ako želimo dom bez buke i umora, kakav je dom Hatidže, r.a., onda je nužno da se obje strane u braku odreknu mnogo toga.

Bračne odnose ne možemo svesti samo na odnos tijela s drugim tijelom. To je ono što vremenom prestaje biti prioritet i čija se aktuelnost gasi. Ono što je suština kompletnog braka jeste odnos razuma s razumom, odnosno da među supružnicima postoji harmonija u mišljenjima i razumu, zajednički pogledi na stvari, da postoji srčano razumijevanje u osjećajima ljubavi i blagosti, osjećanja i strpljivosti. Brak nije igra užadima gdje oboje vuku samo na svoju stranu, gdje žena samo traži i kritikuje, a muž podiže glas i prigovara. U takvoj porodici harmonije je veoma malo ili skoro da je nema, a žrtva je, prvo bračni život, a onda i djeca.

Ukoliko želimo uspostaviti harmoničan bračni život, onda se moramo povoditi za uputama najvećeg učitelja, s.a.v.s. Ako bismo proučili i prostudirali ovu veličanstvenu školu našeg Poslanika, s.a.v.s., istinski bismo se zadivili njegovim odnosom prema suprugama.

Poslanik, s.a.v.s., nas je podučio svemu, čak i čovjekovom odnosu s svojim suprugama i pojasnio nam da harmoničan dom, bez vike, galame i umora, može opstojati jednio na skromnosti, na odsustvu egoizma, na poštivanju stavova oba supružnika, na obuzdavanju srdžbe i reakcija. Ne smijemo dozvoliti razlikama da ostave utjecaj na naš život. Niko od nas, bilo muško ili žensko, ne smije sebi dozvoliti da izrekne riječi psovke ili uvrede, kritike ili prigovora u trenucima srdžbe. Ukoliko se to i dogodi, jer je čovjekova priroda takva, vrata kajanja i izvinjenja su otvorena. Treba se odmah i direktno izvinuti. To trebaju propratiti i postupci pažnje koji potvrđuju ženino mjesto kod supruga ili muškarčevo kod supruge.

Naređeno mi je da obradujem Hatidžu kućom u Džennetu od bisera, u kojoj neće biti niti buke niti umora – to je kuća u kojoj nema problema, u kojoj nema teških zaduženja. I ovo je jedan od problema koji utiče na porodicu i njenu stabilnost. Često susrećemo brojen zahtjeve u porodici iako supružnici dobro poznaju jedno drugo. Naprimjer, supruga zna muževljeve finansijske mogućnosti, njegove poslovne okolnosti, obaveze i zaduženja koja mu ne pružaju mnogo mogućnosti. Isto tako, muž zna okolnosti svoje supruge, probleme s kojima se susreće u toku menstrualnog ciklusa, trudnoće i svih ovih stanja kada se priroda žene mijenja, kada osjeća dozu pritiska i problema koji traže dozu strpljivosti, pažnje i brige.

Neka plemenitim vjernicama bude uzor plemenita Hatidža, r.a., a muškarcima, vjernicima, onima koji se nadaju Allahu i Sudnjem danu i koji Allaha spominju, Poslanik, s.a.v.s., bude najbolji uzor.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Selman el-Auda

iz knjige: Sa Allahovim miljenikom

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

[1]  Abdurrezzak (9719, 2092), Ibn Ebi Šejbe (32287, 32288), Ahmed (1758, 7156, 19151, 19166), Buhari (1792, 3816, 3817, 3819), Muslim (2432, 2433, 2435), Ibn Madže (1997), Tirmizi (3876).

Povezani članci

Back to top button