Zdravlje

Želite imati zdravo srce? Ove namirnice morate jesti…

Nakon što se prehranom ne uspije sniziti povišena razina holesterola, liječenje se nastavlja primjenom lijekova, no i tada, kako bi liječenje bilo uspješno, prehrana mora prilagođena.

Opasnosti povišenog holesterola

Holesterol je najpoznatija masnoća u organizmu, razlikujemo dobri HDL kolesterol od LDL lošeg kolesterola čija povećana razina u krvi uzrokuje moguće bolesti srca i krvnih žila, srčani i moždani udar. Visoki holesterol ključni je rizični faktor za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Većina holesterola u krvi se stvara u jetri koja ga proizvodi iz gotovo sve hrane koju jedemo. Jetra prilagođava količinu stvorenog holesterola količini holesterola koji već cirkulira u krvi.

Zbog toga se kod većine ljudi kada jedu namirnice koje sadrže holesterol kao što su jaja ili školjke razina holesterola neće promijeniti jer jetra stvara manje holesterola. Namirnice koje pomažu pri snižavanju holesterola bi se trebale naći na svakodnevnom ili barem na sedmičnom meniju.

 Tikvino ulje

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih svojstava tikva je pravi eliksir zdravlja sa snažnim preventivnim i ljekovitim učinkom na ljudski organizam. Ta visokokvalitetna, prirodna i zdrava namirnica smanjuje kolesterol u krvi, pomaže crijevnoj flori, prevenira negativne učinke stresa i jača imunološki sustav. Tikvino ulje nastaje u procesu hladnog prešanja sjemenki. Ulje je izuzetno bogato bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima, vitaminima grupe B, te vitaminom C i E.

Zahvaljujući svome sastavu ono se ubraja među najznačajnije izvore omega 3 i omega 6 višestruko nezasićenih masnih kiselina, koje su iznimno važne za uredno funkcioniranje ljudskog organizma. Mnoga ljekovita svojstva već su dugo poznata u narodnoj medicini, a u posljednje vrijeme njegova ljekovita i preventivna svojstva dobivaju i znanstvenu potvrdu te su preporuku za svakodnevnu konzumaciju.

Bademi, brazilski oraščići, makadamija orasi, lješnjaci i orasi imaju povoljne učinke na kolesterol. I orašasti plodovi i sjemenke bogati su vlaknima i nezasićenim mastima i izvor su vitamina E i folne kiseline.Šaka puna orašastih plodova je ukusna poslastica koja pomaže snižavanju holesterola. Oni su bogati jednostruko zasićenim masnim kiselinama, koje snižavaju loš LDL holesterol dok dobar HDL holesterol ostaje netaknut. Nekoliko je istraživanja pokazalo da osobe koje svakodnevno jedu oko 30 grama orašastih plodova imaju manju vjerojatnost za razvijanje srčanih bolesti.No, ujedno su bogati mastima i kalorijama, stoga ih treba konzumirati u umjerenim količinama.

Zob

Uključite proizvode od zobi u prehranu, oni su vrijedan sastojak zdrave prehrane i važni za sniženje holesterola. Jedite müsli, kekse od zobi ili umiješajte zobene pahuljice u frape. Zob sadrži topljivo vlakno koje se naziva betaglukan koje ima učinak smanjenja holesterola. Europske preporuke govore da smanjenje ukupnog i LDL holesterola umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te između ostalog preporučuju promjene stila života i konzumaciju 5 do 15 g na dan vodotopivih vlakana iz zobi i njezinih proizvoda. Američke preporuke za iste bolesti zagovaraju raznovrsne životne promjene, a među prehrambenim smjernicama uključuju konzumiranje 10 – 25 g na dan vodotopivih vlakana iz zobi i druge hrane.

Sjemenke lana

Uvrstite u prehranu sjemenke lana. Sjemenke lana sa smanjenim udjelom masti povoljno utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti u bolesnika s povišenom razinom kolesterola.

Za doručak cjelovite žitarice

Blagotovorni učinci zdjele zobenih pahuljica ili cjelovitih žitarica djeluju na  organizam tokom cijelog dana. Žitarice pomažu u snižavanju lošeg LDL holesterola i igraju važnu ulogu u procesu gubljenja kilograma. Isprobajte divlju rižu, kokice, smeđu rižu, ječam i brašno od cjelovite pšenice. Cjelovite žitarice  poput smeđe riže, kvinoje, cjelovite tjestenine i graha imaju više vlakana. Osim toga, u manjoj mjeri povisuju razinu šećera u krvi. Korisni ugljikohidrati snižavaju rizik od dijabetesa i visokog holesterola.

Cejlonski cimet

Potvrđeno je da konzumiranje do 6 grama dnevno cejlonskog cimeta smanjuje razinu glukoze, triglicerida i štetnog LDL holesterola. U borbi s povišenim holesterolom koristite cejlonski cimet tako da tri čajne kašikice cimeta i dvije supene kašike meda prelijete s 4 dcl čaja (preporučuje se zeleni čaj). Pijte tri puta na dan.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci