Islamske teme

Ko je škrt prema tebi, ti budi darežljiv prema njemu

PRAŠTANJE

Opraštaj i budi tolerantan prema ljudima. Sakrij njihove pogreške, zaboravi loše što su ti uradili, zanemari uvrede, pa će ti srce biti čisto i vedro, pridobit ćeš hiljadu srca i zadobiti Allahov oprost! Ne razmišljaj o osveti, jer je život isuviše kratak. Allah voli praštanje i ako ti oprostiš Njegovim robovima, On će oprostiti tebi!

Oprosti onome ko ti je učinio nažao i budi pomirljiv. Oduzmi mu oružje iz ruke, „slomij“ mu štap, a mač mu vrati u korice. Osjetit će kajanje i žaljenje i nastojat će da te odobrovolji i da se s tobom izmiri. Tvoje praštanje učinjene nepravde, tvoja je blistava pobjeda, pa ti na njoj čestitamo!

ODRŽAVANJE KONTAKATA

Održavaj kontakt sa onim ko to ne čini sa tobom. Ako održavaš kontakt s onim ko ga održava sa tobom, to je lijepo, ali je još ljepše da to činiš s obim ko to ne čini s tobom. Time potvrđuješ čistotu svoje duše i neiskvarenost svoje nutrine i zaslužuješ Allahove blagodati koje ti daruje. Pokušaj uspostaviti kontakt s onim ko tebe izbjegava, steći ćeš prijatelja, a njegova mržnja prema tebi pretvorit će se u iskrenu ljubav, i ti ćeš ubrati plodove.

DAVANJE

Daj onome ko tebi uskraćuje. Kad je riječ o poklonima, nemoj s ljudima postupati po principu kupovine i prodaje, niti dobitka i gubitka! Budi plemenit i darežljiv. Ko je tebi nešto uskratio, ti njemu daj; ko je škrt prema tebi, ti budi darežljiv prema njemu. Tako ćeš biti na dobitku i zaslužit ćeš Allahovu nagradu i nadoknadu u vidu duševnog zadovoljstva, zdravlja i zaštite od dušmanskog zla!

OGOVARANJE

Ogovaranje je smrdljiva lešina i moralna niskost, stoga sačuvaj svoj jezik od njega! Očisti svoja usta od tuđe časti i ne jedi ljudsko meso, jer je otrovno! Ljude spominji samo po dobru. Ne istražuj njihove sramote! Ne raduj se njihovim posrtajima i ne obznanjuj njihove greške, pa ćeš živjeti u miru i sigurnosti!

DINAMIT

Ne nosi dinamit u džepovima, riješi se mržnje i netrepeljivosti! Očisti srce od zlobe, uživat ćeš istog trenutka u rajskim ljepotama smirenosti i blaženosti i biti u miru i sa sobom i sa ljudima.

Nemoj da ti srce bude ruina u kojoj sklonište nalaze škorpije i zmije, već cvijetna bašča puna plodova, ptica i rijeka!

Izbor: ”Mapa Puta”

Autor: Aid El-Karni

Za Akos.ba pripremila: Edina Mudželet

Povezani članci

Back to top button