Kulinarstvo

Zdravi recept – Aromatični krompir

Krompir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od 4.000 godina. Iz Amerike u Evropu krajem 16. vijeka donio ga je Sir Francis Drake – pomorski istraživač i vojskovođa.
Naziv krompir potiče od bavarske riječi Gruntbir – “kruška iz zemlje”. Engleski naziv -potato- potječe od američko-indijanske riječi “batata”.

Za pripremu današnjeg recepta potrebno vam je:
Krompir (manji komadi)
Maslinovo ulje (1-2 kašike)
Maslac sa bijelim lukom
Začini po želji (peršun , majčina dušica, koriander, curry, kurkuma, vlasac, divlji bijeli luk)
So i biber po želji

Priprema:
Maslac ostavite na sobnoj temperaturi, dodajte mu sitno isjeckan bijeli luk i peršun, izmiješajte i koristite za razna jela. U ovom slučaju ga koristite da začinite krompir nakon pečenja.
Krompir pecite s korom u zatvorenoj tepsiji dok ne bude napola pečen, a onda otkrijte i pecite još dvadesetak minuta.
Kada je pečeno pospite začinima, maslinovim uljem i dodajte pripremljeni maslac.
Servirajte sa mladim sirom i salatom po želji.

I za kraj nekoliko pojedinosti koje možda niste znali o krompiru:
 postoji preko 1.000 vrsta krompira. Krompir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.
 Europljani konzumiraju duplo više krompira nego Amerikanci.
 Tokom zlatne groznice u Klondajku krompir se koristio kao valuta. Krompir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.
 Čips od krompira je najprodavanija zakuska u svijetu.

 

Akos.ba i Dobrekalorije.ba

Povezani članci