Kolumne i intervjui

Biti ili ne biti: Kurban ili Iphone?

Kurban je vjerska obaveza koju mnogi muslimani olahko shavtaju i ne trude se mnogo da je izvrše  Često se koristi izgovor kako se nema sredstava za kupiti i zaklati kurban.

Kurban u širem smislu označava žrtvovanje ili ono što se žrvuje. Mi muslimani smo spremni se žrtvovati ali za ono što je nama po „ćeifu“. Ali kad je u pitanju žrtva za vjeru, tu smo dosta „tanki“. Čak i kad se odlučimo žrtvovati i to učinimo uz ogromni pritisak i sa vrlo često neiskrenim nijjetom. Ali većinom smo spremni se žrtvovati kada nam treba novi telefon. Isti taj telefon koji mi želimo nov je najčešće skuplji od ovce ili ovna za kurban. U prosjeku cijena kurbana je oko 300 KM, dok su noviji telefoni većinom skuplji od toga. Ili već spomenuti Iphone košta i više. Tako za Iphone 6 treba izdvojiti i do hiljadu KM. Za isti taj novac možemo osigurati kurban za tri godine.

Trošimo mnogo novca na nebitne stvari od kojih nemamo puno korsiti, dok za kurban nismo spremni izdvojiti taj novac.

Kad bih svjeno trošili svoj novac i analizirali gdje sve trošimo, shvatili bi da jednostavno možemo uštediti 250 ili 300 KM godišnje za kurban.

Primjer potrošnje – uštede:

Pušač u prosjeku godišnje izdvaja više od 1 000 KM za cigarete.

Novi mobitel je oko 400 KM.

Ako u prosjeku trošimo 20 KM mjesečno za dopune za mobitel i to je cijena kurbana od 240 KM.

Mladi koji često izlaze na godišnjem nivou potroše sigurno veću sumu novca nego što košta jedan kurban.

Izlet za Prvi maj uz kupljeno janje košta više od 200 KM za porodicu.

Dvoje originalne patike po 150 KM su cijena jednog kurbana.

Mnogo je nepotrebnih ili manje potrebnih stvari na kojima možemo uštediti i tako prinjeti žrtvu Uzvišenom Allahu. Žrtvujmo se na dunjaluku za Ahiret, a ne dunjalukom za dunjaluk. Prolazne stvari poput mobitela, dunjalučkih užitaka, novih auta neće nam biti od koristi na Sudnjem danu. Allah, dž.š., nam šalje propis kurbana kao sredstvo približavanja Njemu, zato ga trebamo iskoristiti. Sve što imamo, ono što jesmo i što radimo treba biti posvećeno Allahu Uzvišenom.

U tome smilsu su i riječi Uzvišenog Allaha koji kaže:“Reci: ‘Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika…” (El-En’am, 162163)

Žrtvujmo se za Džennet, a ne za Iphone.

Za Akos.ba piše: Esmin Mehić, prof.

Povezani članci

Back to top button