Kulinarstvo
Mediteranska salata s piletinom i jogurt-dresingom

Sastojci (za 2-3 osobe):
Za salatu:
- 300 g pilećeg filea (grilovanog ili kuhanog)
- 1 veća svježa krastavica
- 2-3 paradajza ili šaka cherry paradajza
- 1 paprika (crvena ili žuta)
- 1 manja glavica crvenog luka
- 100 g feta sira ili mladog sira
- 10-ak maslina
- Šaka rukole, matovilca ili zelene salate
Za dresing:
- 150 ml jogurta (grčkog ili običnog)
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 čen bijelog luka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- Sok pola limuna
- Prstohvat soli, bibera i sušenog origana
Priprema:
- Piletinu kratko začinite solju, biberom i malo maslinovog ulja. Ispecite na roštilj tavi ili grilu, pa narežite na trakice. Može i ostatak pečene piletine od juče!
- Povrće operite i narežite na komade po želji. Luk možete kratko marinirati u limunovom soku da bude blaži.
- Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Dodajte narezanu piletinu, masline i izmrvljeni sir.
- Dresing: U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za jogurt dresing. Po potrebi dodajte malo vode ako je pregust.
- Prelijte dresing preko salate, promiješajte i poslužite hladno, uz krišku hljeba ili integralne pogače.
Savjet plus:
U salatu možete dodati i malo kuhanog kus-kusa, kinoe ili hladne tjestenine za još hranljiviju verziju.
Ovo jelo je lagano, brzo, zdravo i osvježavajuće – idealno za vrele ljetne dane! Želite li i ideju za desert ili piće uz ovo?