Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Kako da kupite sreću?

Kako da kupite sreću?

Postoje neke stvari koje sam kupio, a koje su nedvojbeno prekršile pravilo da novac ne može kupiti sreću. Mogu direktno ukazati na nekoliko stvari; uz moj zimski kaput, moje skije i moju omiljenu sada već staru majica sam dobio onaj pravi osjećaj sreće, piše portal dumblittleman.com. Problem je što nas ovi osjećaji sreće zbunjuju.

Želimo da se tako osjećamo svo vrijeme, ali nismo sasvim sigurni kakve tačno kvalitete te stvari moraju imati da bismo ih razlikovali od gomile drugih stvari koje imamo. Onaj početni nalet za kupovinom nečega novog pomiješamo sa dugotrajnom srećom kupovine nečega posebnog.

U mnogo slučajeva, kupovina završi sa suprotnim efektom od onog kojeg tražite, ili barem dovodi do tone viška stvari koja nas podsvjesno samo sputava. Sve te stvari moramo čistiti, čuvati i plaćati, ali i dalje kupujemo sve više. Dakle, kako da kupimo sreću? Postoje dva očigledna odgovora na ovo pitanje. Potrošite svoj novac na iskustva ili na druge ljude. Ova dva rješenja dokazano uzrokuju povećanje vašeg nivoa sreće, ali pored toga, mi moramo kupiti određenu količinu materijalnih dobara za sebe. Evo nekoliko savjeta i trikova koji će vam sigurno pomoći.

Kupujte stvari sa doživotnom garancijom ili one koje imaju stvarno dobar kvalitet. – „Ovo imam već 30 godina,” je daleko bolje od „Vidi šta sam kupio.“ Kada kupite nešto za kuhinju ili opremu za kampovanje za koju znate da ćete je imati ostatak svog života, postajete vezani za tu stvar. Vremenom, ta veza će rasti, a također ćete uštediti novac i kupovati manje smeća!

Napišite šta želite kupiti i nemojte to kupiti godinu dana – odsustvo čini da vaše srce ojača i da bude ispunjeno željom i nadom. Ako nakon godinu dana i dalje želite nešto, sigurno nećete zažaliti nakon što to kupite. Uspješno ste pobijedili instant zadovoljenje i umjesto toga dobili osjećaj da ste radili za tu stvar i da ste je zaslužili. Plus, iznenadit ćete se koliko se često ono za šta mislite da želite promjeni za godinu dana.
Kupujte već korišteno. Mnogo sreće bude srušeno zbog visokih očekivanja, a kada idete u kupovinu polovne robe, vaša očekivanja su obično niska. Ovdje je ključno da ne poludite i počnete kupovati stvari samo zato što su jeftine. U trgovini polovne robe sam kupio majicu za 2 dolara. Nosio sam je više od četiri godine.

Trošite novac na stvari koje volite raditi. Naravno, morate biti oprezni. Vrlo je lahko kupovati više i više sportske opreme ili uložiti beskrajne količine novca u hobi. Ključno je da se uradi tona istraživanja onoga šta želite kupiti. Mislim da sam proveo gotovo stotinu sati u istraživanju prije nego što sam kupio skije. Na taj način sam izbjegao osjećaj razočarenja ili želje da kasnije kupim nešto novije i bolje.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top