Pogačice sa sirom

Sastojci (za 10–12 pogačica):
-
300 g brašna (možeš kombinirati pola bijelog, pola integralnog)
-
1 prašak za pecivo
-
1/2 kašičice soli
-
100 g maslaca (hladan, isječen na kockice)
-
150 g sitnog mladog sira (ili feta sir, ricotta, svježi kravlji sir)
-
1 jaje
-
2 kašike jogurta ili pavlake
-
2 kašike nasjeckanog svježeg začinskog bilja (vlasac, peršun, bosiljak ili mješavina)
-
Po želji: malo susama ili lana za posipanje
Priprema:
-
U većoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i so.
-
Dodaj hladan maslac i prstima utrljaj u brašno dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.
-
Umiješaj sir, nasjeckano začinsko bilje, jaje i jogurt. Umijesi glatko tijesto – po potrebi dodaj još malo brašna ako je previše ljepljivo.
-
Tijesto razvaljaj na debljinu oko 1,5 cm i čašom ili kalupom izreži pogačice.
-
Poređaj ih na pleh obložen papirom za pečenje, po želji premaži umućenim jajetom i pospi susamom.
-
Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15–20 minuta, dok ne porumene.
-
Posluži tople uz čaj, jogurt ili kefir.
Savjet:
Možeš ih unaprijed pripremiti i podgrijati ujutro nekoliko minuta u rerni – biće kao svježe. Ako želiš bogatiji doručak, uz pogačice posluži domaći džem ili sezonsku salatu.
Akos.ba