Islamske temeU Fokusu

Prepoznajete li Allahove blagodati u bojama jeseni?

U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog. Neka je salavat i selam na Posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegove ashabe, vjernike koji su ga slijedili, slijede i koji će ga slijediti do Sudnjega dana.

Kaže Uzvišeni u Kur’anu: “Ako vi budete brojali Allahove blagodati, nećete ih nabrojati; Allah je, uistinu, Onaj Koji oprašta grijehe i milostiv je.[1]

U blagostanju se lako zaboravi kako i na koji način stvarno živimo. Od blagodati kojima obiluje naša država jeste njena priroda, zelenilo, rijeke, a povrh svega toga i četiri godišnja doba kroz koja možemo posmatrati ljepotu i sklad Allahovog stvaranja. Svako godišnje doba nosi sa sobom svoje čari i ljepote.

    Jesen u mnogo čemu podsjeća na zrelost. Nakon proljeća, gdje se sadi i sije, gdje se priprema za kasnije ubiranje plodova, ljeta u kojem se prerađuje i gdje na Sunčevoj svjetlosti polako zriju, dolazi jesen u kojoj ubiremo plodove našeg rada. Ovakvo je stanje i sa čovjeka. Kaže Gospodar u Kur’anu: “A čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka ga njegova tegobno nosi i tegobno ga rađa! Njegovo nošenje i dojenje trideset je mjeseci. Pa kad zrelost svoju dostigne i kad dostigne četrdeset godina, on rekne: ‘Gospodaru moj, uputi me da Ti zahvalim na Tvojoj blagodati, koju si darovao meni i mojim roditeljima, i da dobro radim kojim si zadovoljan Ti, i potomstvo moje Ti učini dobrim! Ja se Tebi, doista, kajem i ja sam musliman, predan Tebi.’”[2]

U proljeće/mladosti čovjek uči i obrazuje, te se tako priprema za budući život. Poznata izreka glasi: Učenje u mladosti je poput klesanja u kamen. Mlad insan brzo upija znanja i vještine, mnogo je radoznao za nove stvari i kreaciju i kao takav korača u daljnji život. Nastupanjem ljeta/srednji godina, čovjek uviđa i druge segmente života, ženi se/udaje, osniva porodicu i suočava se sa svim onim što porodica donosi, radi i privređuje za nju. Kroz posao suočava se sa različitim profilima ljudi i svaki događaj akumulira u njemu i zalazi u jesen tj. ’mudru zrelost’ i počinje mnoge stvari da drugačije percipirati.

Od ljepota koje jesen donosi sa sobom jeste šaroliki spektar boja, koji se prelijevaju u prirodi. U proljeće smo gledali zelenu travu i lišće, šarolike cvjetove, svijetle boje, a u jesen gledamo tamnije, smeđe, sive, žarko žute, bordo ili preciznije rečeno jesenje boje, koje se najbolje mogu s tim nazivom opisati.

  Kiša je veoma česta klimatska pojava u jesen. Nakon toplote i sparine, pred hladne zimske dane i snijeg, ovo godišnje doba obilježeno je sa kišovitim danima. U islamu nije izostao ni pravilnik o ponašanju i pohvalnim postupcima prilikom padanja kiše. Na lijep, sažet i koncizan način ovaj pravilnik napisao je mr. Elvedin Pezić u tekstu Pohvalni postupci prilikom padanja kiše.

[1]Prijevod značenja En-Nahl 18.

[2] Prijevod značenja el-Ahkaf 15.

Autor teksta: Vedad Mustedanagić
Fotografije: Medina Baltić
akos.ba

Povezani članci

Back to top button