Islamske temeU Fokusu

Kakav je bio odnos Poslanika prema starijima?

Milost svim svjetovima! Na takav način Uzvišeni Allah opisao je Svoga vjerovjesnika, Iskrenog i Povjerljivog. I doista, Muhammed, s.a.v.s., bio je milostiv prema svima bez obzira na spol ili rasu. Ali ipak, posebnu pažnju posvećivao je starijim ljudima. Uzvišeni Allah odredio je ljudima životni vijek. Tokom svoga života ljudi prolaze kroz nekoliko etapa slabosti i snage. Zasigurno, jedna od etapa slabosti u čovjekovom životu je i pozna starost, kao što Uzvišeni Allah i govori o tome kada kaže: „Allah je taj koji vas nejakim stvara, i onda vam, poslije slabosti, snagu daje, a poslije snage i neiznemoglost i sijede vlasi; On stvara što hoće; On sve zna i sve može.“ (Er-Rum, 54.)

Ovu etapu u čovjekovom životu Uzvišeni Allah naziva i najslabijom, te kaže: „Allah vas stvara i poslije vam duše uzima; ima vas koji duboku starost doživite, pa brzo zaboravite ono što saznate, Allah je, zaista, Sveznajući i Svemoćni.“ (En-Nahl, 70.)

U dubokoj starosti čovjek i fizički i psihički slabi, te se njegova unutrašnjost i spoljašnjost mijenjaju, pa tako razum i pamćenje. Allahov Poslanik, s.a.v.s., izuzetan je primjer kako se treba ophoditi prema starijima. Upravo naredni dio teksta govorit će o tom odnosu Poslanika, s.a.v.s., i starijim.

Starije muslimane smatrao je najboljima

Ako bi starija osoba bila musliman, osoba poznata po mnogobrojnim dobrim djelima, Allahov Poslanik, s.a.v.s., smatrao ju je najboljom osobom. Ebu Bekrete, r.a., prenosi da je neki čovjek upitao Poslanika, s.a.v.s.: „Allahov Poslaniče. Ko su to najbolji ljudi?“ Poslanik je odgovorio: „Oni čiji život potraje a njihova djela se uljepšaju.“ „A ko su najgori ljudi?“ – ponovo je čovjek upitao, a Allahov Poslanik, s.a.v.s., je uzvratio: „Oni čiji život potraje a djela se pogoršaju.“ (Tirmizi)

Upozoravao je na njihovo uznemiravanje i zapostavljanje, nepoštivanje i odbacivanje

Jednog dana došao je neki starac u skup Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pa prisutni na skupu nisu požurili ovom starcu napraviti mjesto, nakon čega je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Nije od nas onaj koji nije milostiv prema našim mlađima, niti onaj koji ne poštuje naše starije.“ (Tirmizi)

I praktično se najbolje ophodio prema starijima

Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio je i najbolji praktični primjer poštivanja starijih. On nije samo drugima naređivao lijepo ophođenje prema starijima, već je bio prvi u tome. Po ulasku u Mekku, Poslanik, s.a.v.s., uputio se ka haremu Kabe. Tu mu je Ebu Bekr doveo svoga oca, pa kada ga je vidio Poslanik, s.a.v.s., rekao je: „Zašto nisi ostavio starca u kući, ja bih mu došao kući?“ Tada je Ebu Bekrov otac primio islam. (Ahmed)

Ovo predanje pokazuje Poslanikovu, s.a.v.s., iskrenost, skromnost i poštovanje starijih osoba ma ko oni bili. Na skupovima bi uvijek davao prednost starijim osobama. Ako bi neko od prisutnih htio iznijeti svoje mišljenje, prijedlog ili nešto reći, Poslanik, s.a.v.s., bi tražio da se to prvo dopusti starijima. (Buhari i Muslim)

U ibadetima im je davao prednost

Poslanik, s.a.v.s., nije samo davao prednost starima u pitanjima dunjaluka, već i u pitanjima vjere poput imamstva u namazu kada je starijima davao prednost u tome nad mlađima.

Prenosi se od Ebu Mesuda, r.a., da je rekao: „Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: ‘Ljude će predvoditi u namazu onaj koji je od njih najučeniji u Allahovoj Knjizi, pa ako budu isti, onda onaj koji je prije učinio hidžru. Ako budu u hidžri isti, onda onaj koji je stariji, i neka ne predvodi čovjek drugog čovjeka u njegovoj porodici niti tamo gdje on ima ovlasti, i neka ne sjedi u njegovoj kući na njegovom povlaštenom mjestu osim s njegovom dozvolom.’“ (Muslim)

Radovao bi ih oprostom grijeha

Na drugoj strani, onima koji bi se kajali za svoje grijehe, Poslanik, s.a.v.s., donosio bi radosne vijesti da su im grijesi doista oprošteni. Jedne prilike, oslanjajući se na svoj štap, prilazi starac Poslaniku, s.a.v.s., i pita: „Allahov Poslaniče, hoće li mi Allah oprostiti moje propuste u činjenju dobrih djela i moja loša djela?“ Poslanik ga upita: „Zar ne svjedočiš da nema istinskog boga mimo Allaha?!“ „Da.“, odgovori čovjek i nastavi dalje: „I svjedočim da je Muhammed Allahov Poslanik.“ Nakon toga mu Poslanik, s.a.v.s., donosi radosnu vijest: „Tebi je tvoje ostavljanje dobrih djela i činjenje loših djela oprošteno.“

Izvor: Ovo je Muhammed Allahov Poslanik s.a.v.s.

Autor: Hajrudin Tahir Ahmetović

Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić

Povezani članci

Back to top button