Liderstvo i menadžment

5 savjeta kako da iskoračite van zone komfora

Ako ste uvjereni da je napuštanje zone udobnosti za vas korisno, ali se još uvijek plašite i niste sigurni kako da to uradite, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to učinite:

1. Imajte dobar razlog da to učinite

Iskorak van životnog komfora je težak i bez valjanog razloga teško se ubjediti na takav potez. To je tako kada ste spretno odradili postavljanje ciljeva i vizija. Ako imate uspostavljenu životnu viziju i napravili ste popis ciljeva, vjerovatno da će te morati izaći iz životnog komfora ako to želite ostvariti. Ako to ne želite, onda vaši ciljevi nisu dovoljno visoki. Dobar cilj će vas potaknuti da se trudite više nego što to trenutno radite, da napredujete i postanete bolja osoba. Veliki cilj će vas izvući iz komfora u stvarnost života, tjerajući vas da ostvarite nova iskustva, proširite svoju zonu i napredujete kroz to iskustvo. Prvi korak za izlazak iz komfora je da imate dobar razlog da to učinite. Najosnovniji razlog bi bio personalni razvoj. Ako nemate nikakvih drugih razloga za napuštanje komfora, personalni razvoj je dovoljan razlog da startate. Što su vaše vizije i ciljevi veći, još dalje ćete morati izaći i više ćete rasti kroz to iskustvo.

2. Idite korak po korak

Nema potrebe da se previše forsirate ako niste spremni. Nema potrebe da kao prvi korak uzmete držanje predavanja u novoj zemlji, okružen ljudima koje ne razumiješ. Ako se plašite da odete previše van komfora, idite korak po korak. Uzmite jednu stvar koju zaista želite uraditi a koja je nova za vas i uradite je. Čak i ako se radi o nečem jednostavnom kao što je odlazak u novi restoran ili obilazak neke nove lokacije u vašem mjestu. To će vas odvesti van vašeg elementa u kome se nalazite i pružiti vam okus života van zone komfora. Također će vam pomoći da se naviknete na osjećaj tjeskobe kojeg svi osjećamo kada smo van naših zona. Idite postepeno, korak po korak i vaša zona komfora će se povećavati a vi ćete doživjeti nove stvari.

3. Uradite nešto sasvim drukčije

Bilo da je to posjeta nekoj novoj zemlji, upoznavanje novih prijatelja, studiranje van oblasti vaše struje, isprobavanje nove vrste sporta ili pronalaženje novog mjesta za relaksaciju. Uradite nešto novo što nikada prije niste uradili. Izađi u potpunosti van svog elementa i napreduj naviknut na bivanje van zone komfora. Kada uradite nešto novo ili posjetite neko novo mjesto, osjetit ćete strah, tjeskobu, nelagodu i viši nivo samosvijesti. Sve to podrazumijeva da se nalazite van zone komfora a to je mjesto gdje treba da budete. Sjetite se da ćete u takvim situacijama provesti dobro vrijeme ili naučiti iz tog iskustva. To je Win/Win (Pobjednička) situacija i zato nastavite bezobzira na strah i jednostavno to uradite.

4. Povucite se u zonu komfora da se odmorite

Zona komfora postoji s razlogom, ona bi trebala biti mjesto za relaksaciju i odmor u pauzi izmeđ avantura i to je način na koji bismo je trebali koristiti. Mnogi ljudi ne mogu stalno biti van svog elementa, jer je čovjeku potreban odmor, osjećaj sigurnosti i punjenje baterija. Kada god osjetite zasićenje od novih stvari, vratite se na staro u komfor vašeg doma i opustite se. Neka vam namjera povlačenja bude da se odmorite, pa kada se napunite, izađite van komfora i probajte nešto novo.

5. Držite vaše ciljeve visoko

Samozadovoljstvo je neprijatelj napretka, jer nas drži vezane za našu zonu komfora više nego što je potrebno i spriječava nas da dosegnemo viši nivo produktivnosti. Ne dozvolite sebi da se zadovoljite uspjesima iz prošlosti. Svaki puta nas novo iskustvo vrati u zonu komfora, odvoji od daljnjeg napretka i istraživanja vidika. Nemojte se usjediti, nemojte se sami sebe spriječavati od ostvarenja vašeg potencijala u potpunosti. Ako cijeli naš život provedemo u višim ciljevima i napredovanju, zamislite koje sve čudesne stvari možemo ostvariti uz Allahovu pomoć. To je moguće samo ako odbijemo da se pomirimo i usjedimo se, a nastavimo istraživati van zone našeg komfora.

Akcijski poeni

– Razmislite o nečem što stvarno želite uraditi ali ste ga odgodili jer se nalazi van zone vašeg komfora. Recimo da je to neka nova vještina koju želite naučiti, ili nova karijera u kojoj se želite okušati. Ako je to što želite halal (dozvoljeno) probajte to uraditi. Osjetit ćete strah i neugodnost i vjerovatno ćete napraviti greške, ali sve je to dobro za vaš napredak i donosi mnogo više korisnog iskustva od sjedenja u kući i puke želje da vam život bude drukčiji.

– Neka vam uobičajena praksa bude da isprobavate nove stvari, posjećujete nova mjesta, isprobavate nove hobije, ručate u drugom restoranu, sklapate nova prijateljstva, pohađate nove kurseve i čitate knjige van područja vaše struke. Jednostavno uradite nešto drukčije i to će vam pomoći da proširite vašu zonu komfora i naviknete se da budete van nje.

– Ako vam se neki od zadataka čini isuviše teškim i previše udaljenim od vaše zone komfora, onda izradite razrađen plan na kojem ćete raditi, zatim se fokusirajte na slijedeći korak u tom planu i uradite ga, zatim tako i slijedeći i onaj poslije njega. Sa svakim narednim korakom vi ste dalje do vaše zone komfora i bliže upotpunjenju svojih ciljeva. Korak po korak je najbolji način za rješavanje zahtjevnih zadataka.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button