Liderstvo i menadžment

Život je test, samo test

Jedan od mojih najdražih plakata kaže: „Život je test. Samo test. Da je ovo stvarni život, dobili biste uputstva gdje ići i šta raditi.“ Kad god pomislim na ovaj šaljivi dio mudrosti, podsjeti me da svoj život ne shvatam tako ozbiljno.

Kada gledate na život i njegove brojne izazove kao na test ili seriju testova, počinjete vidjeti u svakom problemu s kojim se suočavate, priliku za rast, šansu da se suprostavite udarcima. Bez obzira što vas bombarduju problemi, odgovornosti, pa čak i nepremostive prepreke, kada na to gledate kao test, uvijek imate šansu za uspijeh, u smislu da se uzdignete iznad onoga što vas izaziva. Ako, s druge strane, svaki novi problem s kojim se suočite shvatite kao ozbiljnu bitku koja se mora osvojiti da bi se preživjela, vjerovatno ste na vrlo stjenovitom putu. Jedini put kada ste vjerovatno sretni je kad sve funkcioniše kako treba. A svi mi znamo koliko često se to dešava.

Kao eksperiment, vidite možete li primjeniti ovu ideju  na nešto sa čime ste prisiljeni da se bavite. Možda imate teškog tinejdžera ili zahtjevnog šefa. Pogledajte možete li redefinirati problem s kojim se susrećete od ‘problema’ do testa. Umjesto da se borite sa svojim problemom, pogledajte postoji li nešto što možete naučiti iz njega. Zapitajte se: „Zašto je ovo problem u mom životu? Šta bi to značilo i šta bi moglo utjecati na to da se uzdignem iznad njega? Mogu li taj problem gledati drugačije? Mogu li to vidjeti kao test neke vrste?“

Ako isprobate ovu strategiju, možda ćete biti iznenađeni promjenjenim odgovorima. Na primjer, često sam se borio oko problema moje percepcije da nemam dovoljno vremena. Žurio bih okolo pokušavajući sve završiti. Krivio sam svoj raspored, porodicu, okolnosti i sve ostalo što bih se mogao sjetiti za svoju tešku situaciju. Onda mi je svanulo. Ako sam želio biti sretan, moj cilj nije nužno morao biti savršeno organizirati moj život tako da imam više vremena, nego radije vidjeti mogu li doći do tačke kada sam osjećao da je uredu da ne mogu srediti sve što sam osjećao da moram. Drugim riječima, moj pravi izazov bio je vidjeti moju borbu kao test. Gledajući ovaj problem kao na test, u konačnici mi je pomoglo da se nosim s jednom od mojih najvećih ličnih frustracija. I dalje se borim oko svog percipiranog nedostatka vremena, ali manje nego prije. Postalo mi je daleko prihvatljivije prihvatiti stvari onakve kakve jesu.

Izvor: ”Ne gubite živce zbog malih stvari” – dr. Ričard Karlson

Za Akos.ba sa engleskog prevela: Fahreta Vreva

Povezani članci

Back to top button