Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kur'an treba razumijeti i živjeti

Kur'an treba razumijeti i živjeti

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Naučite Kur'an, učite ga i podučavajte druge Kur'anu.“ (Tirmizi)

Prvi korak u učenju Kur'ana jeste naučiti kur'ansko pismo. Prenosi se da je Osman, r.a., kazao: „Najgori dan u mom životu je dan kada ne pogledam u Kur'an.“

A neki prethodnici su kazali da glasno učenje Kur'ana otklanja tamu iz kuća u kojima se uči.ž

Čak i ukoliko ne razumijemo ono što učimo, svepai se pišu i to najmanje deset sevapa za jedan proučeni harf. Uzmimo za primjer suru Fatiha koja ima 140 harfova. Ako proučimo tu suru piše nam se 14.000 sevapa namjanje.

Časni Kur'an će biti zagovornik onome ko ga je učio. Kur'an je spušten u mjesecu ramazanu u noći  Lejletu-l-kadr. Računajući prema miladu, od 610, pa do 2017. godine, uči se 1407. godina i neprestano poziva na učenje.

Drugi korak prilikom učenja Kur'ana jeste nastojanje da se proučeno shvati i razumije. Razmišljanje o kur'anskim ajetima je također ibadet. Većina plemenitih ashaba r.a., počašćena je islamom zato što je razumijela i osjetila ljepotu Časnog Kur'ana. Poznat je slučaj Omera, r.a., na koga su kur'anski ajeti ostavili takav uticaj da je primio islam nakon što je, kada je čuo vijest da je njegova sestra primila islam, krenuo da je napadne. Omer, r.a., se smekšao nakon što je čuo određene ajete.

I danas imamo primjera sličnih slučajeva gdje su nemuslimani, pa čak i neprijatelji muslimana primili islam nakon što su se bolje upoznali sa kur'anskim značenjima i razumijeli ih na ispravan način. Naprimjer, 11. septembar je bio uzrok da mnogi koji su mrzili islam i muslimane, odluče malo bolje istražiti i proučiti svetu knjigu muslimana, te nakon njenog izučavanja prihvate islam.

Treba imati na umu da je cilj učenja i razumijevanja Kur'ana življenje u skladu sa njegovim principima. Učiti Kur'an i razmišljati o značenjima časnih ajeta je ibadet, međutim, da li će naše učenje i razumijevanje imati istinsku vrijednost ovisi o tome u kojoj mjeri praktično primjenjujemo kur'anske naredbe i zabrane.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top