Kulinarstvo

Akova i akos.ba za iftar predlažu: Tortilja cannelloni s piletinom

Naš prijedlog za iftar  - Tortilja cannelloni s piletinom

Sastojci:

450 g „Ovako“ svježeg pilećeg filea

6 većih tortilja

250 g šampinjona

350 ml milerama (sa većim postotkom mliječne masti)

1 kašika gustina

So

Biber

200 g žutog sira (gouda, trapist, edamer)

200 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Piletinu narežite na male kockice i popržite na malo ulja kako bi dobile boju. Izvadite ih iz tave te čuvajte na toplom. U istu tavu dodajte šampinjone narezane na ploškice. Dinstajte ih na laganoj vatri oko 10-ak minuta kako bi ispario višak tekućine.

Zatim dodajte mileram i fino ga umiješajte sa gljivama, pa lagano dodajte gustin i nastavite miješati pazeći da vam se ne stvore grudvice. Posolite i pobiberite, pa krčkajte umak dok se fino ne zgusne. Tada dodajte kockice piletine i krčkajte sve još oko 5 minuta.

Na sredinu svake tortilje rasporedite piletinu s umakom te pospite s malo narendanog sira. Tortilje potom umotajte, pazeći da vam na krajevima ne ostane otvor. Urolane tortilje poslažite jednu do druge u vatrostalnu zdjelu ili dublju tepsiju.

Na kraju, tortilje prelijte vrhnjem za kuhanje i pospite ostatkom narendanog žutog sira. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 minuta, odnosno dok sir na vrhu fino ne porumeni.

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button