Islamske teme

Allah ti neće ništa uzeti, a da ti neće dati bolje od toga

Ne žalosti se, Allah ti neće ništa uzeti, a da ti neće dati bolje od onoga što ti je uzeo, ako se strpiš i budeš se nadao Njegovoj nagradi

Sljedeći su hadisi-kudsiji samo primjer nadomještaja od Allaha:

“Kome oduzmem vid pa se on strpi, to ću mu nadomjestiti Džennetom”;

“Kome uzmem dragu osobu na ovom svijetu, pa se on nada nagradi zbog toga, dat ć mu Džennet kao nadomještaj). “

Evlije, iskreni Allahovi robovi koji su bili iskušani na ovom svijetu, u Firdevsu će biti hvaljeni i dozivani: “Mir vama neka je za ono što trpjeli ste! Divna li je Kuća najsretnija!” (Er-Ra’d, 24).

Čovjek mora imati na umu vrijednost nadomještaja i nagrade, pa neka čita sljedeće Allahove riječi: “Takvima pripadaju blagoslovi od njihova Gospodara, i milost. Takvi su na Stazi pravoj.“ (El-Bekara, 157) . 

Blago onima koji su podnosili iskušenja, i radosne li vijesti nevoljnicima!

Život je izuzetno kratak, a ovosvjetske su ljepote bezvrijedne; ahiret je bolji i vječnij i, i tamo, na ahiretu, bit će pošteđen patnje onaj ko se ovdje, na dunjaluku, patio; ko se ovdje trudio, tamo će ugodnim životom živjeti.

A onima koji su odani dunjaluku, onima koji ga vole više o svega i njemu se predaju, takvima, nadasve, teško pada ako ih mimoiđe kakva ljepota ili užitak na ovom svijetu, i oni, s druge strane, neophodno doživljavaju nezamislivo velike nesreće, jer za njih postoji samo ovaj svijet, ničemu mimo njega ne posvećuj u pažnju.

O ti koji si iskušan nesrećom, ništa te nije mimoišlo, ti si dobitnik! Allah te je iskušao da bi prema tebi milostiv i blag bio, da bi te nagradio. Nevolja ima za rezultat da te očisti i uzdigne iznad ostalih ljudi.

Autor: dr. Aid el-Karni

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Povezani članci