Kulinarstvo

3 alternative plastičnim spremnicima hrane

Kreativne i jednostavne alternative u nastavku, olakšat će vam tranziciju s pakiranja u plastičnu ambalažu. Osim toga, služeći se našim savjetima, vaš dom i kuhinja izgledat će još ljepše i ugodnije. Otvorite oči i naćulite uši dok čitate sljedeće redove jer, vjerujte nam, htjet ćete ih poslušati.

Male i srednje staklenke

Male i srednje staklenke vjerojatno su najpraktičnija zamjena pohrani hrane u plastičnoj ambalaži. Također su praktični za ponijeti hranu od kuće. Veličine im variraju od 125 ml do 500 ml i mogu se koristiti neograničeno.

Uobičajene staklenke su pogodne za:

U ladicama kuhinje – grahorice, orašaste plodove, pahuljice, itd.

Na radnoj ploči kuhinje ili vidljivom mjestu smjestite – slastice ispečene kod kuće, kekse i ostale slatke radosti.

Pohrana u hladnjaku (kratkotrajno) – sve što niste pojeli za vrijeme ručka, variva, itd.

Staklenke zatvorene pod pritiskom su pogodne za:

Ladice kuhinje – umaci, juhe, voće, itd.

Pohranu u frižideru (dugoročno) – voće, povrće, hrana u većim količinama, itd.

Možete nabaviti i staklenke sa širim grlom. Iz njih je jednostavno piti, lako ih je napuniti i oprati. Birajte dvodijelne poklopce, one koji imaju poklopac i gumu. Takvi poklopci su dugotrajniji pa ćete smanjiti otpad koji bi nastao od stalnog kupovanja novih poklopaca.

Velike staklenke s poklopcem stezaljkom

Velike staklenke sa spojenim poklopcem uključuju staklenku, poklopac sa stezaljkom i silikonski uložak, koji omogućava hermetičnu zatvorenost staklenke. Dolaze u raznim veličinama, ali velike su dobre za pohranu sljedećih namirnica:

kuhinjske ladice – za pohranu pahuljica i većih količina hrane

u frizideru – mlijeko, sok, što je ostalo nakon ručka, itd.

u zamrzivaču frizidera – juha, velike količine hrane koja je ostala nakon jela (kratkotrajno i dugoročno)

Velike staklenke sa spojenim poklopcem odlične su za domaću proizvodnju kefira.

Silikonski ulošci će se istrošiti s vremenom, ali ih je jednostavno zamijeniti. Nedostatak ovih staklenki je u njihovoj težini, pa će malim rukama biti teže podići ih.

Osim što možete nabaviti staklenke svih veličina, možete ih nabaviti i u svim oblicima i veličinama, često i sa staklenim poklopcem. Takve staklenke mogu biti zatvorene hermetičnim plastičnim dijelom čepa ili samo običnim staklenim, koji ne zatvara hermetički.

Spremnici od nehrđajućeg čelika

Spremnici od nehrđajućeg čelika odlična su alternativa plastičnim spremnicima. Lagani su, što olakšava djeci njihovo korištenje. Može ih se koristiti na mnoge načine:

odlični su za pohranu užine,

ladice kuhinje – suhe namirnice, pečene namirnice, itd.

pohrana u frižideru – ostatci, skuhana jela, itd.

Kada mijenjate plastične spremnike čeličnima, budite sigurni da ne kupujete aluminijske, ili neke koji sadrže plastiku. Spremnici bi trebali imati oznaku sastava.

Napomena:

Budite oprezni pri korištenju staklenki u frižideru. Neki tipovi neće izdržati hlađenje. Oni koji sadrže tekućine mogu se proširiti, a potom staklo puca. Provjerite na etiketi ili kod proizvođača jesu li vaše staklenke sigurne za pohranu hrane u frižideru. Dobro je staviti staklenku s hranom u frižider bez čepa. Tek kada se tekućina raširi, možemo je zatvoriti.

Kamo s plastičnim spremnicima?

Ovisno o njihovom stanju i veličini, možete ih koristiti izvan kuhinje. Za pohranu predmeta, ne hrane. Dobri su kao spremnici stvari na putovanju, ili u kupaonici.

https://www.krenizdravo.rtl.hr

Provjerite također
Close
Back to top button