Ekonomija

TTU Energetik: Zarada od prvih ugovora uložena u nabavku novih mašina

81 radnik koji je radio u nekadašnjem TTU, vratio se u stare proizvodne hale i nastavio sa proizvodnjom za novog vlasnika Elektroprivredu BiH i Rudnik mrkog uglja Banovići, osnivače nove tvornice, javlja RTV Slon.

Ova mlada firma pokazala je da dobrim upravljanjem, precizno isplaniranim i požrtvovanim radom za kratko vrijeme može oživjeti metalska industrija u Tuzli. Povećanje obima posla osim potrebe za povećanjem radne snage, stvorilo je potrebu i za nabavkom novih strojeva, a novac od zarade TTU Energetik odlučio je uložiti u obnovu opreme nabavkom četiri CNC mašine.

„U TTU Energetik sam od početka gdje smo počeli razvijati novi sistem upravljanja kvalitetom, u skorije vrijeme počeli smo da obnavljamo tehnološki park, te smo nabavili nekoliko kompjuterski upravljanih mašina kako bismo što više proširili asortiman usluga i proizvoda“, pojašnjava za RTV Slon Mirza Sinanović, rukovodilac Službe tehnologije u TTU Energetik.

Nove CNC mašine ubrzat će proizvodni proces, skratiti vrijeme izrade i pomoći ovoj firmi da bude konkurentnija na tržištu. Osim u zanavljanje pogona, TTU Energetik ulaže i u obuku kadrova, a sve s ciljem da tržištu van koncerna Elektroprivrede ponudi proizvode koji će parirati svjetskim brendovima.

„Certificirali smo jednog inžinjera za ispitivanje zavarenih spojeva metodom penetranti i ultrazvuk. Idemo dalje, uvodit ćemo nove standarde za zavarivanje i svakako da ćemo tehnologe i inžinjere školovati i u narednom periodu“, poručuje Amir Zulić, direktor TTU Energetik.

Jedan od radnika u proizvodnji je i Osman Bundić, nekadašnji radnik TTU od 1980 godine. „U TTU Energetiku sam od 15. februara i zadovoljan sam načinom rada, jer sve je skoro isto, isti je princip rada, isti je posao. Znate kako je, malo me vratilo u stara vremena kad je nekad TTU radio u tri smjene. Danas dolazi mlađa raja, ima posla za sve koji hoće da rade“, kazao je Bundić za RTV Slon.

Početkom godine TTU Energetik potpisao je dva ugovora i ozbiljno pristupio poslu. Tako je čak mjesec dana prije ugovorenog roka izvršena isporuka grabuljastih transportera za potrebe rudnika mrkog uglja „Zenica“, „Breza“ i „Kakanj“,  a počela je i isporuka gotovih trakastih transportera za rudnik „Zenica“, „Breza“ i „Abid Lolić“.

„Već smo došli u situaciju kada su proizodi spremni za isporuku u rudnike, uzimajući u obzir činjenicu da nam je sam početak bio izuzetno težak, obzirom na uslove koje smo našli kada smo stigli u firmu. Mi smo danas u situaciji da radimo punim kapacitetom. Ovo je za nas zaista veliki uspjeh i kad kažem za nas mislim na kompletan kolektiv“, poručuje Mustafa Avdić, izvršni direktor za tehničke poslove u firmi TTU Energetik.

biznisinfo.ba

Povezani članci

Back to top button