Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > 278 organizacija i alima izdalo proglas u povodu stavljanja dr. Karadavija na listu Interpola

278 organizacija i alima izdalo proglas u povodu stavljanja dr. Karadavija na listu Interpola

Brojne islamske organizacije, zvanične islamske institucije, udruženja i pojedinci izdali su saopćenje u kojem su se osvrnuli na stavljanje imena šejha dr. Jusufa el-Karadavija na Interpolovu crvenu listu. U saopćenju se kaže: “Mi, dole poptisani, islamskki učenjaci i mislioci, kao i muslimani širom svijeta, iznenađeni smo stavljanjem šejha dr. Jusufa el-Karadavija na Interpolovu listu traženih osoba, a na zahtjev krvavog pučističkog režima u Egiptu, što je učinjeno posredstvom korumpirane sudske vlasti koja je izgubila svako mjerilo i svaki legitimitet donošenja odluka.

Šejh Jusuf el-Karadavi je imam među islamske vesatijje, umjerene linije i jedan od najznačajnijih islamskih reformatora našeg vremena. On je jedan od simbola i glavnih predstavnika islamskog ummeta i islamske misli i nauke uopće. On ima veliki broj učenika i simpatizera širom svijeta, a svoj stav koji se suprotstavlja ekstremizmu, terorizmu i neredu je izrazio u svojim brojnim knjigama, studiujama, tekstovima, radovima i govorima kroz više desetina proteklih godina. Opus njegovog djelovanja prelazi dvije stotine naslova koji se čitaju, izučavaju i postali su najznačajniji izvori na brojnim islamskim fakultetima širom svijeta, a njegove knjige su prevođene na većinu svjetskih jezika.”

U saopćenju se spominje da je šejh el-Karadavi dao veliki doprinos razvoju nauke, obrazovanja i promoviranja umjerenosti i središnjeg puta, da bi se, u zaključku ovog saopćenja kazalo: “Mi, učenjaci, smatramo da je svako povređivanje i napad na ličnost i djelo šejha el-Karadavija, napad na sve nas. Ovo je napad na umjereni islamski put i mi izražavamo i iskazujemo svoje neslaganje i odbacivanje ovakvog neodgovornog postupka. Također, ovaj postupak smatramo omalovažavanjem muslimana i islama i odbacujemo ove insinuacije i neosnovane otpužbe usmjerene protiv šejha el-Karadavija.” Ulema je, također, zatražila “da se u najskorijem vremenu ukloni šejhovo ime sa ove liste, a da se na njoj nađu imena istinskih zločinaca koji ubijaju i tiranišu svoj narod i prolijevaju nedužnu krv.”

Proglas su potpisali 278 organizacija i alima iz čitavog islamskog svijeta, a neki od njih su:

1. Unija uleme Sudana,

2. Unija uleme Maroka,

3. Unija palestinske uleme u zemlji,

4. Unija palestinske uleme u inostranstvu,

5. Unija uleme Šama,

6. Islamska liga Indije,

7. Federalna skupština imama Australiije,

8. Sirijska islamska skupština,

9. Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,

10. Islamsko udruženje imama i daija Italije,

11. dr. Ahmed er-Rejsunu, zamjenik predsjednika IUMS-a,

12. dr. Ali Karadagi, Generalni sekretar IUMS-a,

13. dr. Muhammed Hasan ed-Dedew, Mauritanija,

14. dr. Muhsin Abdulhamid, Irak,

15. dr. Adžil Džasim en-Nešmi, Kuvajt

16. dr. Ali Hamza el-Umeri, Saudijska Arabija

17. dr. Abdulvehab Ekinci, Generalni sekretar Lige uleme ehlu sunneta u Turskoj,

18. dr. Nurudin Jildiz, Turska,

19. Adil Sallahi, Britanija

20. Raid Sallah, Palestina,

21. Ikrime Sabri, Palestina,

22. Dr. Safvet Halilović, Bosna i Hercegovina

23. dr. Zuhdija Adilović, Bosna i Hercegovina,

24. dr. Halil Mehtić, Bosna i Hercegovina,

25. dr. Izet Terzić, Bosna i Hercegovina,

26. dr. Fuad Sedić, Bosna i Hercegovina,

27. dr. Džemaludin Latić, Bosna i Hercegovina

I mnogi drugi.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top