Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zenica: Održana međunarodna konferencija pod nazivom “Suživot muslimana sa drugima u islamskoj tradiciji”

Zenica: Održana međunarodna konferencija pod nazivom “Suživot muslimana sa drugima u islamskoj tradiciji”

Islamski Pedagoški Fakultet Univerziteta u Zenici organizirao je međunarodnu konferenciju pod naslovom: “Suživot muslimana sa drugima u islamskoj tradiciji”.

Konferencija je zaintrigirala veliki broj istraživača iz cijelog islamskog svijeta. Naučni odbor Konferencije primio je preko pedeset aplikacija za učešće sa sažetkom radova učesnika iz Mauritanije, Alžira, Tunisa, Saudijeske Arabije, Kuvajta, Omana, Bahrejan, Iraka… Međutim, nemogućnost dobijanja vize za Bosnu i Hercegovinu mnoge od njih je spriječila da dođu na Konferenciju. Ukupan broj referata koji su prezentirani na Konferenciji i odštampani u knjizi sažetaka, te u cijelosti objavljeni u elektronskoj formi na web-stranici Fakulteta, bio je 17. Konferencija je okončana usvajanjem zaključaka i preporuka koje u cijelosti objavljujemo.

Zaključci Konferencije
Hvala Allahu, dž.š., neka je salavat i selam na Poslanika, s.a.v.s.

Na kraju međunarodne konferencije pod naslovom: “Suživot muslimana sa drugima u islamskoj tradiciji” održane u Hotelu Zenica u Zenici u ponedeljak 30.maja.2016. u organizaciji Islamskog Pedagoškog Fakulteta u Zenici usvojeni su sljedeći zaključci:

1 – Različitost je urođena ljudska osobina koje se manifestuje kroz razne kulture, civilizacije i vjere, ali različitost niukom slučaju ne znači sukob, sve dok se poštuju međusobna prava.
2 – Svaki napor ka pomirenju u slučaju razlaza po pitanju temeljnih stvari treba da bude, kada su u pitanju muslimani, utemeljen na Kur’anu, sunnetu i konsezusu islamske uleme, kako pravila nalažu.
3 – Suživot nema alternativu u svim sporovima u kojima nije moguće postići saglasnost.
4 – Suživot sa drugačijim znači uzajamno očuvanje svojih prava i odbacivanje svakog vida nepravde, te širenje kulture međusobnog poštovanja i uvažavanja.
5 – Islam je došao sa najsvjetlijim primjerima suživota sa nemuslimanima. To je vrhunac onoga što je na tom polju moguće u stvarnosti realizovati, daleko od praznih floskula i duplih aršina u primjeni.
6 – Islamska civilizacija kroz cijelu svoju istoriju, od Kine na istoku, do Endelusa na zapadu, najbolji je svjedok da su muslimani ispred drugih po pitanju suživota uz uzajamno poštovanje prava drugog, pored ponosa na svoju vjeru, civilizaciju i kulturu.
7 – Suživot je po islamskom učenju nasuprot nasilju, ali isto tako i protivan gubljenju svoga islamskog identiteta i utapanja u druge.
8 – Isto kao što pozivamo u suživot sa nemuslimanima, shodno kur’anskom ajetu: “ Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični.” (Al-Mumtahina, 8) i dižemo svoj glas protiv nasilja nad nemuslimanima u ime islama, isto tako pozivamo nemuslimane na suživot sa muslimanima i dižemo svoj glas protiv nasilja nad muslimanima pod bilo kojim izgovorom, jer su nepravda i nasilje neopravdani u svakom slučaju.
9 – Istinski suživot, kao što je potreban među pojedincima, isto tako je još neophodniji među državama, uz međusobno uvažavanje prava i borbu protiv svakog vida nepravde i nasilja među njima, bez primjenjivanja duplih standarda u pozivanju na općeljudske norme i vrijednosti.

Učesnici konferencije preporučuju:

1 – Afirmisanje univerzalnosti islama putem isticanja svjetlih primjera suživota sa drugima, kojima obiluje islamska tradicija i podsticanje naučnih radova na ovu temu.
2 – Širenje istinskog značenja suživota koji garantuje muslimanima očuvanje njihovih prava, isto kao što garantuje prava drugih.
3 – Osnivanje naučnih centara koji će isticati univerzalnost islama i njegovu jedinstvenu filozofiju suživota.
4 – Podrška pojedincima i organizacijama koje se odlikuju objektivnošću i pravednim svjedočenjem zasluga islama na ovom polju.
5 – Organiziranje naučnih skupova, okruglih stolova i stručnih radionica koje će tretirati pitanje suživota sa svih aspekata. Na takve aktivnosti treba pozvati razne strukture različitih vjera i kultura.
6 – Organiziranje slične međunarodne konferencije koja će tretirati sužiovt muslimana različitih usmjerenja jednih s drugima.

Na kraju, zahvaljujemo Svevišnjem Gospodaru, a zatim svima onima koji su učestvovali na ovoj konferenciji, svojim referatom, diskusijom i prisustvom. Također, zahvaljujemo svim komisijama koje su odradile svoj posao u pripremi i organizaciji ove konferencije, saopšteno je iz IPF-a Zenica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top