Zdravlje

Zdravlje iz Chia sjemenki

Vrlo je vjerojatno kako većina nikada nije čula za ove sjemenke, premda one postoje već nekoliko hiljada godina. Stari Asteci prvi spominju Chia sjemenke kao osnovnu hranu koju su upotrebljavali.

Chia je biljka iznimno bogata Omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, te također sadrži značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Chia sjemenke su odlične za regeneraciju kože, ali i sagorijevanje masti, jačaju organizam i pozitivno utječu na probavni trakt. Nutricionisti se slažu u tome kako su Chia sjemenke jedne od najboljih sjemenki koje možete konzumirate ako se osjećate oslabljeno, bez energije jer pozitivno utječu na rad mišića, te oslobađaju energiju u vašem tijelu pa ga, upravo iz tog razloga, često koriste sportaši u svojoj redovnoj prehrani. Ove sjemenke u sebi sadržavaju i 37 % prehrambenih vlakana koji potiču rad crijeva. Prilagođena prehrana bazirana na konzumaciji Chia sjemenki također se pokazala sjajnom prevencijom od raka debelog crijeva.

S obzirom na to kako Chia sjemenke u sebi sadržavaju i Omega 6 masne kiseline, antioksidanse (samo 1 g Chia sjemenki ima čak četiri puta više antioksidansa od svježih borovnica) i proteine koji su i te kako važni za zdravlje kože. Znanstvena istraživanja su dokazala kako redovno konzumiranje Chia sjemenki također pozitivno utiče na zdravlje kose i noktiju s obzirom na činjenicu da je Chia veliki izvor proteina (20%) koje naše tijelo mora konstantno imati kako bi li odražavalo i štitilo korijen dlake, odnosno noktiju koji su i sačinjeni od proteina keratina.

Redovita konzumacija Chia sjemenki također utiče na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma, i aktivira glikogen koji je i iznimno važan za sagorijevanje masti.

Doziranje i konzumacija Chia sjemenki

Preporučuje se 1 kašika Chia sjemenki na dan, ne više od toga, s obzirom na činjenicu kako Chia u sebi sadržava dosta vlakana koji mogu preopteretiti osjetljiv želudac.

Chia sjemenke iznimno su blagog i ugodnog okusa, a najjednostavniji način konzumacije je da sjemenke stavite u blender kod pripreme voćnog shakea, ili da ih dodate nekoj laganoj salati, jogurtu… a možete ih jesti i same. Najbolje ih je 10-15 minuta potopiti u vodi, da narastu do veličine koja bude čak 10 puta veća od njihove uobičajene veličine tako da će, nakon konzumacij, vaš želudac osloboditi hormone koji će vas “obavijestiti” o tome da ste siti, a osjećaj sitosti potrajat će dulje vrijeme.

Izvor: https://www.e-zena.com/

Povezani članci

Back to top button