Kulinarstvo

Zdravi recept – Desert u tegli

Prijedlog zdravog recepta za danas.

Potrebno za podlogu:
1/2 šolje chia sjemenki (potpiti sa 1 čašom vode da nabubre)
2 šolje zobenih pahuljica
1/2 šolje meda
Potrebno za čokoladnu kremu:
200 g crne čokolade
150 g maslaca
Dodaci:
2 banane
maline (svježe ili zaleđene)
orašasti plodovi po želji
sok od limuna ili narandže

Priprema:
Pomiješajte zobene pahuljice i nabubrele chia sjemenke, razvaljajte po papiru za pečenje u tepsiji i pospite medom. Ako želite možete možete dodati i isjeckane orašaste plodove, to će dati poseban okus i miris desertu.
Stavite da se peče na 200 stepeni C, da dobije hrskavost. Ako je potrebno promiješajte u toku pečenja.
Ostavite da se ohladi. Onda dodajte u teglu jedan dio te smjese, koja će biti u vidu mrvica.
Za kremu istopite čokoladu i maslac na pari i stavite na malo stegne, ali je koristite prije nego se skroz stegne.
Bananu izrežite na kolutiće i pospite sokom od limuna ili narandže. Poredajte bananu okolo u tegli.
Preko toga dodajte malo čokoladne kreme, pa opet sloj pečene smjese, pa kolutiće banane i maline.
Odozgo polijte sa malo meda.

Servirajte u teglama veličine po vašoj želji. Ako servirate u manje tegle, imaćete više manjih porcija deserta i obratno. Ovaj desert pogodan je za ponijeti na posao ili u školu, na izlet i slično. Može poslužiti kao užina ili dio doručka.

Akos.ba i Dobrekalorije.ba

Povezani članci