Ekonomija

Halal standard ove zime u restoranu Troglava na Ski centru Kolašin 1600

Zima je na pragu, a tim povodom, ugostiteljski objekat u okviru Ski centra Kolašin 1600, restoran Troglava, odlučio je da uvođenjem Halal standarda u svoj meni unaprijedi gastro ponudu i obraduje brojne ljubitelje planinskog turizma.

Predstavnici Agencije za certifikovanje halal kvaliteta, koju je osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, su započeli sa edukacijom osoblja i implementacijom ove posebne vrste standarda u ugostiteljstvu, koji će do početka zimske sezone u cjelosti biti uveden u restoranu Troglava.

Tom prilikom, predstavnik Skijališta Crne Gore Dženis Nurković, istakao je da kao odgovorna firma, ovim potezom žele da uvaže i daju doprinos u njegovanju svojevrsnog bogatstva kulturne i vjerske različitosti, ne samo na prostoru Crne Gore, već i regiona kao i Evrope.

,,U korist mnogih posjetilaca koji iz vjerskih, a i zdravstvenih razloga ne konzumiraju svinjsko meso, danas i zvanično krećemo sa  implementacijom Halal standarda za pripremanje i posluživanje hrane. Meni, kao inicijatoru ove ideje, posebno je drago što je menadžment Skijališta Crne Gore prepoznao i uvažio vrijednost ponude, koja će osim turistički, nadam se, za našu firmu biti i od izuzetne ekonomske koristi. Ovaj standard u Crnoj Gori  tek treba da zaživi, ali je izuzetno popularan u regionu, a i širom svijeta, te njegova ekspanzija značajno utiče na turističku ponudu svih onih koji ga koriste,“ objasnio je Nurković. 

On je dodao da zaposleni u toj kompaniji ulažu ogromne napore u cilju što boljeg mapiranja Ski centra Kolašin 1600 na listi prestižnih evropskih zimskih centara.

,,Već sada smo prepoznati kao respektabilan i moderan ski centar sa izvjesnom tendencijom daljeg razvoja i unaprijeđenja kvaliteta. Nadam se da će se broj gostiju dodatno uvećati na ski stazama i restoranu, jer smo evo već danas, kada je riječ o pripremi i posluživanju hrane od svinjskog mesa, uklonili sve barijere,“ poručio je Nurković.

Sa njim je bio saglasan i direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta, mr Damir Alihodžić, koji je naglasio da je ovo prvi ugostiteljski objekat ove kategorije u Crnoj Gori kojem dodjeljuju licencu.

,,Najvažnije za jednog ,,halal“ turistu jeste zadovoljavanje osnovnih principa: šta će konzumirati i mjesto na kojem će obaviti molitvu. Da bi jedan objekat nosio oznaku halal kvaliteta, mora implementirati te zahtjeve. Kada govorim sa stanovništva da je Crna Gora turističko mjesto zimi i ljeti, ovo na neki način predstavlja pionirski potez i nadamo se da ćemo u narednom periodu imati više licenciranih ugostiteljskih objekata, kao i gostiju koji će dolaziti u posjeti vašoj zemlji,“ zaključio je Alihodžić.

Na kraju predavanja, osobolje restorana dobilo je potvrde o položenoj obuci za implementaciju halal kvaliteta, objavljeno je na Facebook stranici Skijališta Crne Gore.

Povezani članci

Back to top button