Kolumne i intervjui

Zbližavanje suprotstavljenih strana

Kur’anski ajeti i poslanički hadisi ohrabruju i podstiču islamsko bratstvo, zajedništvo, saradnju u dobru, međusobno uvažavanje i brigu o hakkovima jednih naspram drugih.

Začuđuje s koliko energije i spremnosti oni koji se smatraju baštinicima istinskog razumijevanja islama iznose svoje kritike, uvrede, omalovažavanja i ismijavanja svoje braće u vjeri. Ništa manje ne začuđuje spremnost i onih drugih da uzvrate istom ili gorom mjerom. I u kritikama, i u osudama i u uvredama.

Temeljni problem i jednih i drugih jeste da prema neistomišljenicima nastupaju buševskim principom – ako nisi sa mnom onda si protiv mene. I tako strada sredina koju pripisuju suprotstavljenoj skupini i jedni i drugi.

Biti između, biti u sredini i pritom i kod jednih i kod drugih nastojati otupljivati oštricu kritike i svega onoga što je prati je u ovome vremenu najčasnije. Ako nas Kur’an uči i podstiče da se nastojimo sa sljedbenicima Knjige okupiti oko zajedničke riječi, naprosto je nevjerovatno kako taj zov ne čujemo kada su u pitanju braća u vjeri.

Iako je teško priznati i jednim i drugim razulareni nefs zagospodari čim mu glavni princip postane parola „ene hajrun minhu“ (ja sam bolji od njega).

Izvor: BUDI BOLJI ČOVJEK

Autor: Sabahuddin Sijamhodžić

Za Akos.ba pripremila: Arnela M.

Povezani članci

Back to top button