Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Zanzibar: Otok Changuu dom džinovskih kornjača

Zanzibar: Otok Changuu dom džinovskih kornjača

Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu otoka i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njena starost. Najstarija ima 193 godine

Otok Changuu, koji pripada Zanzibaru, mjesto je poznato po nekoliko stvari, a jedna od njih su i džinovske kornjače koje ga nastanjuju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj egzotični otok jedan je od nekoliko na svijetu na kojem žive džinovske kornjače, a od Zanzibara je udaljen 5,6 kilometara.

Turisti koji na otok prelaze drvenim čamcima koriste priliku da iz ruke hrane te životinje.

Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu otoka i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njena starost. Najstarija ima 193 godine.

Kornjače koje posjetioci tokom dana hrane voćem i povrćem, tokom polaganja jaja povlače se u mirniju sredinu, daleko od očiju javnosti.

Iako je na kartama upisan pod imenom Changuu, mnogi turisti ga zovu i Zatvorskim otokom (Prison Island) ili Otokom kornjača.

Naziv Zatvorski otok dobio je zbog zatvorskog kompleksa u kojem su bili zatočeni robovi. Danas objekti koji su pretvoreni u muzej i hotel podsjećaju na mračnu prošlost i 19. stoljeće.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com