Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Zajednička saradnja: Predstavnici MIZ Tešanj posjetili MIZ Bosanska Dubica i MDD Merhamet

Zajednička saradnja: Predstavnici MIZ Tešanj posjetili MIZ Bosanska Dubica i MDD Merhamet

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Predstavnici Medžlisa IZ Tešanj zajedno s privrednicima ove vrijedne općine su nedavno posjetili povratničko mjesto Bosansku Dubicu s ciljem jačanja međusobnih veza, ljubavi i saradnje. Tom prilikom je u u povodu Nove hidžretske godine u Puhalskoj džamiji upriličen mevlud te se vjernicima obratio mr. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj.

Ideja za međusobnom saradnjom se javila prije nekoliko mjeseci, kada su predstavnici dubičkog medžlisa i MDD Merhamet posjetili Tešanj i obavili veoma značajne i konstruktivne sastanke s predstavnicima vjerskog života. Tokom međusobnih posjeta teme razgovora su bile vezane za mogućnosti veće saradnje i pomoći povratnicima u Dubicu koji žive u jako teškom položaju.

Svakako, ovakav vid saradnje zaslužuje sve pohvale i čestitke upućene prije svega predanim glavnim imamima iz Dubice i Tešnja, mr. Safetu-ef. Beganoviću te mr. Fuadu-ef. Omerbašiću, te predsjedniku MDD Merhamet iz Dubice Jasminu Spahiću koji na svojim poljima neumorno rade na poboljšanju vjerskog i ekonomskog položaja Bošnjaka.

Nakon mevluda je za goste priređen svečani ručak u prostorijama Omladinske biblioteke i čitaone „Mehmed-ef. Spahić“. Tom prilikom je mr. Beganović upoznao goste s radom dubičke omladine, njihovim aktivnostima i budućim planovima. Gosti su izrazili oduševljenje viđenim, jer je ideja pokretanja Omladinske biblioteke u Dubici po mnogo čemu unikatna i značajna za širu društvenu zajednicu.

Nakon ručka, cijenjeni gosti su obišli prostorije Merhameta i Narodne kuhinje „Život“ gdje su upoznati s aktivnostima i projektima Merhameta te su najavili i konkretne vidove pomoći radu narodne kuhinje.

„Ispred MIZ Bosanska Dubica želimo da se zahvalimo našim dragim gostima iz Tešnja na čelu s mr. Omerbašićem koji su nas obradovali svojim dolaskom. Drago nam je zbog iskazane zajedničke želje za budućom saradnjom na opće dobro svih nas. Svaka saradnja znači nešto novo i promjenu ka boljem, a naša budućnost zavisi i od toga koliko brinemo i pomažemo jedni druge. U tom smislu, dolazak delegacije iz Tešnja pruža sliku u kojem smjeru bi trebala ići buduća saradnja i jačanje veza između našeg naroda u svim dijelovima naše zemlje“, izjavio je mr. Safet-ef. Beganović, glavni imam MIZ Bosanska Dubica.

„Dolazak predstavnika MIZ Tešanj na čelu s glavnim imamom znači rađanje nove nade u bolji položaj Bošnjaka u ovom dijelu BiH-a. Ova posjeta znači da nismo zaboravljeni. Posebno treba istaći da se glavni imam mr. Saget-ef. Beganović zajedno s mnom trudi promijeniti neke stvari i pokušati da se omladina zapošljava i ostaje ovdje. Želimo postići da bošnjačke porodice imaju egzistenciju koja će im omogućiti da žive od svoga rada“, izjavio je Jasmin Spahić, predsjednik MDD Merhamet iz Bosanske Dubice. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top