Ekonomija

Zadruga Novi početak iz Bužima: Jedini u BiH proizvode mlijeko u prahu

Maksimalna mjesečna proizvodnja je 300 tona mlijeka u prahu i 150 tona maslaca, a trenutno je iskorišteno pedeset posto kapaciteta

Zadruga Novi početak iz Bužima jedina u Bosni i Hercegovini proizvodi mlijeko u prahu. Za te potrebe je zakupila prostorije nekadašnje mljekare DTD Šnjegotina u Tesliću, gdje je prije četiri mjeseca obnovila proizvodnju i obezbijedila egzistenciju za stotine porodica.

Model opstanka

Zadrugarstvo je jedini način na koji domaći mljekarski sektor može opstati, tvrdi Meho Rekić iz zadruge Novi početak. On za Faktor.ba navodi da u osnovi ovaj model podrazumijeva udruživanje ljudi, novca i sredstava radi ostvarivanja lakšeg pristupa tržištu i bolje konkurentnosti. Ponosan je na činjenicu da je zadruga u kojoj radi jedini proizvođač mlijeka u prahu u Bosni i Hercegovini.

– Troškovi proizvodnje mlijeka u prahu su veliki. Samo oprema košta 20 miliona KM. Mljekara DTD Šnjegotina u Tesliću koju smo zakupili prestala je s radom zbog pritiska izazvanog nekadašnjom blokadom izvoza mlijeka, ali i kredita u švicarskom franku, koji nije mogao biti otplaćen. Tako da je naš potez pomogao da se pogon opet stavi u upotrebu – kaže Rakić.

Poslovni uspjeh

Mljekara Šnjegotina je nekada imala 70 radnika, a danas tu radi 25 radnika, s tendencijom širenja nakon što je prije četiri mjeseca zadruga Novi početak uložila u proizvodnju mlijeka u prahu i maslaca.

– Imamo 2.000 kooperanata od kojih otkupljujemo mlijeko, a u momentima najveće krize u bh. mljekarstvu smo otkupljivali viškove mlijeka i time spasili ovaj sektor – tvrdi Rakić.

Rok trajanja mlijeka u prahu je dvije godine, i ono je osnova za pravljenje niza proizvoda kao što je eurokrem, smjese za kolače i za mnogo drugih proizvoda. Transportni troškovi su manji u poređenju s običnim mlijekom, a od jednog kilograma mlijeka u prahu dobije se osam litara mlijeka.

– Naš je cilj da izvozimo mlijeko u prahu i maslac i to prvenstveno Tursku i države Bliskog Istoka. Naša maksimalna mjesečna proizvodnja je 300 tona mlijeka u prahu i 150 tona maslaca, a trenutno smo iskoristili pedeset posto kapaciteta. Već radimo na izvozu u Tursku i uskoro očekujemo da prvi šleperi krenu – objašnjava Rakić za Faktor.ba.

Problemi s konkurencijom

Jedan od problema s kojima se zadruga Novi početak suočava je i nelojalna konkurencija. Rakić navodi da se u BiH uvoze značajne količine mlijeka u prahu biljnog porijekla, odnosno mlijeka od maslačka, koje se lažno prodaje kao mlijeko u prahu animalnog porijekla.

– Pojedine domaće kompanije deklarišu to kao mlijeko u prahu, iako bi trebali napisati da je to zamjena, odnosno surogat mlijeka u prahu s obzirom na to da njihova smjesa nije animalnog porijekla – tvrdi Rakić.

On navodi da se u BiH svaki mjesec uveze maslaca u vrijednosti od 1,2 miliona KM i pola miliona KM vrijednog mlijeka u prahu animalnog porijekla. Mnogo su veće količine uvezenog mlijeka u prahu biljnog porijekla, na koje se ne plaća akciza u iznosu od 1 KM po kilogramu, za razliku od onog animalnog porijekla.

– Inspekcija bi trebala raditi svoj posao te kazniti one proizvođače koji svoj proizvod ne deklarišu pravilno. Nama se time pravi velika šteta. Slali smo dopise inspekcijama, ali još niko ništa nije poduzimao. Znamo i imena firmi koja to rade – rekao je Rakić.

Mlijeko u prahu u robnim rezervama

Iz zadruge Novi početak su kazali da su pokrenuli inicijativu da se mlijeko u prahu uvrsti na listu strateških proizvoda za robne rezerve u FBiH. Na tragu te inicijative održali su sastanke s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i premijerom FBiH Fadilom Novalićem i nadaju se da će uskoro i to biti riješeno.

– Premijer Novalić je pozitivno reagirao na naše zahtjeve i mislimo da je to jedan od načina na koji nam vlasti mogu pomoći – zaključuje Rakić.

(A. Perčo/Faktor.ba)

Povezani članci