Vijesti iz zemlje

Obilježena 30. godišnjica od osnivanja 505. bužimske viteške brigade

Obilježavanjem 30. godišnjice od osnivanja 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine završena je manifestacija Slobodarski dani Bužima, kojem su prisustvovali Željko Komšić, član Predsjedništva BIH, Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, i brojni drugi predstavnici državne, federalne, kantonalnih i lokalnih vlasti.

Potpisan je i sporazum o sufinanciranju izgradnje Muzeja 505. bužimskoj viteškoj brigadi.

– Vlada Federacije BiH prošle je godine izdvojila 100.000 KM, ove godine još 400.000 KM za ovaj projekt.

Nadam se da se Bužimljani neće ljutiti kada kažem da 505. vitešku svi mi svojatamo kao svoju i kao vrijednost cijele BIH u tom odbrambenom sistemu i u ovom projektu učestvujemo sa značajnim sredstvima.

Pripremamo se za naredni korak, a to je snimanje filma o generalu Izetu Naniću komandantu 505. bužimske viteške brigade i u tom smislu neke su aktivnosti već poduzete – kazao je federalni premijer Novalić.

Aktivnosti na ovom projektu počele su počele prošle godine.

– Značajna je podrška brojnih općina i gradova, i to je ono što smo tražili da institucije stanu iza 505. bužimske brigade i herojske borbe Bužimljana – kazao je Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim.

Delegacije državne i federalne vlasti, Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona, boračkih organizacija, općina i gradova položile su cvijeće na mezar generala Izeta Nanića, komandanta 505. bužimske viteške brigade.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button